sunnuntai 20. joulukuuta 2015

On ruusukortin aika, rukouksesta valoon

Loppusyksyn murheisiin ja joulun odotukseen etsin kirjaston tietokannasta naisten kirjoittamia hengellisiä kirjoja luokista 24.1 Hartaus ja 25.4 Sielunhoito.

Taru Panula: Ruusukortin aika: ajatuksia elämän kipeissä taitekohdissa

Taru Panula kirjoittaa Lukijalle-saatteessa:

Olen kirjoittanut, koska jotkut asiat ovat askarruttaneet lapsuudesta asti.
Olen kirjoittanut, koska kirkko, Herran huone, on merkinnyt minulle hyvin paljon.
Olen kirjoittanut, koska Jumalan luonto on kaunis ja sen puhe luotaamatonta.
Olen kirjoittanut, koska ihminen kiinnostaa.

Lyhyet tekstit elämästä Panulan runoineen antavat voimaa elämän murheisiin ja uskoa, että olen oikealla tiellä, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Sairaalateologin työ näkyy teksteissä, omat murheet tuntuvat pieniltä ja mitättömiltäkin miettiessä sairauden kanssa kamppailevia ihmisiä.

Riitta Aaltonen: Pieni kirja rukouksesta

Pieni kirja, joka johdattaa rukouksen tielle, oman polun löytäen. Ei ole yhtä oikeaa tapaa rukoilla. Rukouksen muoto voi olla erilainen aamulla, päivällä, illalla, yöllä. Se voi olla erilainen eri elämäntilanteissa - pienissä hetkissä tai rauhallisissa hiljaisuuden hetkissä.

Rukouskirja auttaa löytämään rukouksen sanat - joskus riittää vain hiljainen huokauskin.

Rukouksen koulussa-osiossa käydään läpi rukouksen käytäntöä, rytmiä ja ulottuvuuksia.

"Aito hengellisyys on hyvin fyysinen ja konkreettinen asia, joka eleteään todeksi aineellisen maailman keskellä arjessa."  (s. 83)

Katolinen kirkko käyttää rukouselämän tukena yleisesti rukousnauhaa eli ruusukkoa. Olen katsellut Rukousnauha.comin sivulla kauniita rukousnauhoja. Ruusukko Ametistikristalli voisi olla minun rukousnauhani tai Ruusukko Sinivioletti tai Petroli-Pronssi Ruusukko. Myös emerituspiispa Martin Lönnebon kehittamät rukoushelmet voisi olla yksi vaihtoehto.  Hän on myös kirjoittanut kirjan Rukoushelmet (Kirjapaja, 2015).

"Usein rukous alkaa omista tarpeistamme, avun pyytämisestä silloin, kun on hätä ja ahdistus. Mutta rukous vie aina syvemmälle. Se kutsuu ja houkuttelee näkemään elämän syvemmän merkityksen. Se ulottuu iankaikkisuuteen asti. Rukous on syvimmillään pyhän Jumalan kohtaamista. Hänen lähellään on muutoksen mahdollisuus. Rukouksella emme yritä muuttaa tätä maailmaa paremmaksi, vaan rukous ottaa meidät syleilyynsä ja muuttaa meitä." (s. 105-106)

"Rukous johtaa kahteen suuntaan. Se on matka sisäänpäin ja matka ulospäin. Rukous vie meitä yksinäisyyteen ja hiljaisuuteen, ja samalla se kutsuu meitä ulos maailmaan, näkemään ja koskettelemaan lähimmäistemme kättä. Tie sisäänpäin johtaa sydämen rukoukseen, joka on rukouksen syvin muoto. Sydämen rukous muutta koko elämäme rukoukseksi."  (s. 129)

Hilkka Olkinuora: Valo on

Hilkka Olkinuoran pojan Jaakko Vuorenmaan puhuttelevat valokuvat tuovat lisävaloa Hilkan teksteihin.  Kirjan sisällysluettelo antaa tekstien otsikoiden myötä mahdollisuuden avata kirja juuri siitä kohdasta, mikä tähän hetkeen sopiin. Tähän aamuni sopii sana Syyllisyys.

"Tekemistensä, sanomistensa ja laiminlyöntiensä seurausten selittelyssä ihminen on mestari"

Jokaiseen tekstiin liittyy psalmiviittaukset, jotka löytyvät kirjan lopusta.

Tämän kirjan voi ottaa esille, kun tarvitsee lohdusta, tuntee kiitollisuutta tai sitä voi lukea aamun hiljaisessa hetkessä tai illan rauhallisuudessa.

Taru Panula: Ruusukortin aika: ajatuksia elämän kipeissä taitekohdissa, Karas-Sana, 2001
Kannnen kuva: Akvarelli ja vinjetti Taru Panula
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Riitta Aaltonen: Pieni kirja rukouksesta, Kirjapaja, 1996
Graafinen asu: Petri Kovács
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Hilkka Olkinuora: Valo on, Kirjapaja, 2010
Valokuvat: Jaakko Vuorenmaa
Kansi: Liisa Holm
Kannen kuva: Jaakko Vuorenmaa
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastoEi kommentteja:

Lähetä kommentti