keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Rauhallisia hetkiä

Ystävältäni sain joululahjaksi kauniin kirjan. Minna Immonen on yksi lempikuvittajistani miete- ja runoteoksissa. Lueskelin kirjaa sunnuntaiaamun rauhassa, joulukynttilöiden loisteessa.

"Arjen keskellä kiireinen sielu kaipaa rauhaa ja lepoa. Hiljaisuus virvoittaa, ja levollinen mieli auttaa jaksamaan." (takakansiteksti)

Tiina Laaninen on koonnut kirjaan mietelauseita ja runoja ympäri maailman - klassikkoja sekä nykyajan kirjoituksia.  Kirjan sisällys on jaoteltu neljään osaan: Sininen hetki, Levon lähteellä, Ruislinnun laulu ja Elämä kantaa.  Jokaisen runon ja mietelmän viereisellä sivulla on Immosen kaunis kuvitus, joka antaa tekstille herkkyyttä.

Runoilijat ja mietelauseiden kirjoittajat ovat tuttuja kirjailijoita ja osan teksteistä olen kuullut tai lukenut aikaisemminkin. Silti kirja antaa uuden elämyksen jo tutuillekin runoille, kuten Eino Leinon Rauha-runo "Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin?..... Kaikk' on niin hiljaa mun ympärilläin, kaikk' on nin hellää ja hyvää."

Tuntemattomampi kirjailija oli minulle Pjotr Pavlenko, eikä häneltä kovin montaa teosta ole suomennettukaan, mutta hänen mietelauseensa on yksinkertaisen puhutteleva:

"Elämä ei ole ne päivät jotka ovat menneet,
vaan ne jotka jäivät muistiin."

Rauhallisia hetkiä-teoksesta voi myös nauttia katsellen Minna Immosen herkkiä maalauksia - silloin, kun ei jaksa keskittyä mihinkään tekstiin tai kaipaa oman mielen kauneuteen sopivia kuvaelämyksiä.


Rauhallisia hetkiä, Kirjapaja, 2013
toimittanut Tiina Laaninen
kuvat Minna L. Immonen
Mistä hankittu: saatu lahjaksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti