lauantai 2. tammikuuta 2016

Elämän virsiAukusti Oravalan Elämän virsi-romaani kertoo herännäisjohtaja-kirjailija Wilhelmi Malmivaarasta (1854-1922). Hän oli mm. kirkkoherrana Lapualla 1900-1922 sekä valtiopäivämies ja kirkolliskokousedustaja.  
Aukusti Oravala kirjoitti myös  pari vuotta aikaisemmin elämäkertateoksen Wilhelmi Malmivaarasta; Wilhelmi Malmivaara elämä ja elämäntyö (WSOY, 1929).  Mielenkiintoista on lukea faktapohjainen teoskin. Löysin myös tiedon, että Wilhelmi Malmivaara on itse kirjoittanut muistelmat: Puolivuosisataa heränneiden keskuudessa (Herättäjä, 1914). Teosta ei taida kirjastoista saada kotilainaksi, mutta antikvariaateista sitä saisi kohtuuhintaan. Ehkä sellaisen vielä itselleni tilaan. 

Lapuan herännäisyyden historia sekä maisemakuvaus 1800-1900-luvuilta oli luonnollisesti kiehtovaa luettavaa.  Paikkakunnalla asuvana osasin kuvitella kylät, kirkon, Virranniemen pappilan, hautausmaan, Karhunmäen ja Simpsiön (tai Simsiön, kuten Oravalan sen kirjoitti romaanissaan). Uudenvuodenpäivän aamuna kirkkoon kävellessäni ajattelin entisajan kirkkoon kulkeneita ja entisajan pappeja. Pappi Laura Lahdensuonkin mainitsi saarnassa kirkossa olevat vanhat virsitaulut ja entisaikojen kirkkomuistot - hätkähdyttävä yhteensattuma.

Elämän virsi-romaanissa kuljetaan Wilhemi ja Karin Malmivaaran mukana myös Savossa sekä Pohjois-Pohjanmaalla - Malmivaara oli myös näissä maakunnissa pappina.

 Minulle körtit ja herännäisyys on tullut tutummaksi vasta Lapualle muutettuani. Parin vuoden takaiset Herättäjäjuhlat Lapualla, joihin pääsin osallistumaan toivat tätä liikettä lähemmäksi. Vaikka toisinaan pidän riemullisesta ja räväkästäkin uskonelämästä, silti osa minusta kiinnittyy vakavamieliseen evankelisluterialaiseen uskoon.  En toki toivo, että ihan tälläiset romaanissa kuvat paatokselliset tavat palaavat ainoaksi vaihtoehdoksi. Olen miettinyt, että millainen on omien sukujuurieni uskonnollinen tausta.  Omat sukujuureni ovat vahvasti Ilmajoella ja Kurikassa - ehkä siellä on enemmän ollut evankelisuutta kuin herännäisyyttä. 

Elämän virsi-romaanissa on monia mielenkiintoisia sen ajan henkilöitä Juho Malkamäestä Mauno Rosendaliin.  Heistä Aukusti Oravala on kirjoittanut myös elämäkertateoksia.

Tänä aamuna kävelin Lapuan hautausmaalla katsellen entisajan pappien, rovastien ja piispojen hautakivia. Otin kuvan Wilhelmi Malmivaaran haudasta. Haudalle on joku jättänyt joulunaikaan Malmivaaran teoksen: Herra vie perille.


Aukusti Oravala: Elämän virsi, Herättäjä-yhdistys, 1931
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti