torstai 21. tammikuuta 2016

Kohti

Juha Itkosen Kohti-romaani oli Kauhavan kirjaston lukupiirissä tammikuun kirjana. En ehtinyt kirjaa lukemaan lukupiiritapaamiseen mennessä, enkä lähtenyt kovalla pakkasella ajelemaan Kauhavaa kohti tuona iltana. Romaanin lukemisinto on ollut vaihtelevaa. Harkitsin kirjan kesken jättämistäkin, kun Ansaksen miesten "rakkaus"elämien kuvaukset puuduttivat. Pidin eniten Julian ajatuksista sekä Thaimaan lasten maalaushetkien kuvailusta.

Isä ja poika Ansaksen matka Thaimaaseen tapaamaan kauan kadoksissa ollutta tytärtään ja sisarta on tavallaan romaanin tarinan sivuseikka. Näitä kohtaamisia kirjassa kuvataan vähemmän.  Pääosassa on Ansaksen miesten elämänpohdinnat - mennyt ja tuleva. Herkkyyttäkin miesten tarinoista löytyy, surullisia, traagisiakin menetyksiä. Kuitenkin mieleen jäi päällimäisenä seksielämän kuvaukset - mies ajattelee alapäällään. En hätkähtänyt kuvailusta, mutta hiukan asian käsittely alkoi puuduttamaan.

Miesten työelämää - sijoitusbisnestä ja ministerin poliittista työtä kuvataan kait melko totuudenmukaisesti. En ole näihin maailmoihin tutustunut - kiinnostukseni sijoittamiseen ja politiikkaan on vähäistä.

Julian elämän kipuilut ja syy Suomesta poislähtemiseen oli osittain arvattavissa, vaikka se kerrotaan vasta kirjan lopussa.

Kirja loppuu arvoituksellisesti - lukija saa jäädä pohtimaan sanojen merkitystä.

Katselin Juha Itkosen teoksia, joista myöhemmin voisin lukea ainakin Myöhempien aikojen pyhä, Seitsemäntoista ja novellikokoelman Huolimattomia unelmia.

Kohti-romaanista ovat mm. blogeissaan kirjoittaneet:

Kirjakompassi
Marielkan lukupäiväkirja
Nannan kirjakimara
Paljon melua kirjoista

Juha Itkonen: Kohti, Otava, 2007
Mistä hankittu: lukupiirikirja Alahärmän kirjaston kautta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti