keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Tummaa kansaa : valikoima lastuja heränneistä

Aukusti Oravalan Elämän virsi-romaanin jälkeen luin hänen novelllejaan. Tässä kirjassa oli myös muutama novelli Vanhan tapulin takaa-teoksesta, jonka luin ensimmäisenä. Tummaa kansaa-kirjassa on kauniin yksinkertaisia kuvia körttikansasta (kuten kirjan kansikuvasta näette). Veikko Vionoja on tehnyt kirjan kuvituksen. Olenkin hänen taidetta katsellut kirjastosta lainaamastani kirjasta Veikko Vionoja: Grafiikkaa 1977-1991 (Eurographica, 1991). Ehkä tässä kirjassa oli myös näitä herännäisyydestä tehtyjä.  Blogissani olin tuumannut, että kirja olisi hieno ostaa omaksikin.  Sen saisi nyt vaikka täältä, Vionojan signeerauksella... pitääpä tuumata mitä tammikuun palkalla ostaa kirjabudjetista (uutta vaiko vanhaa kirjallisuutta vai kenties molempia).

Tumma kansaa-novellikokoelman valinnat ovat tehneet Olavi Kares, Lauri Pohjanpää ja T.L. Vuorenrinne.  Tämän kirjan alaotsikko on kylläkin valikoima lastuja. Sinisen linnan kirjasto-blogissa on selvitetty lastu-sanan merkitystä Juhani Ahon Valikoima lastuja-blogipostauksessa. Minullekin tuli nyt selvennystä tähän kirjallisuusmuotoon.

Olavi Kares kirjoittaa Lukijalle-esipuheessa:
"Oravalan valitut lastut opastavat lukijan niille lähteille,  joista tämän herännäiskirjailijan teosten väkevimmät elämäntunnot kumpuavat.  Monet niistä ovat kuin herkkiä silmänräpäyskuvia  siitä, mikä on kirjailijan sydäntä lähinnä. Ikävän aavistus on näiden sielunnäköalojen yllä. Se aivan kuin verhoaa hiljaisia seuratupia, joissa kilvoitteleva kansa veisaa pyhää virttänsä. Se luo oman salaperäisen hämynsä heränneen sananpalvelijan muistoihin. Se saa historialliset  kuvatkin näkymään kuin knagastuksena,  minkä muodot ja värit ovat syntyneet yhtä paljon katselijan sisimmässä kuin ulkonaisess, näkyvässä todellisuudessa. "

Kokoelmaan valitut lastut ovat ilmestyneet viitenä eri kokoelmana vuosina 1917-1933. Aion lukea myös muutkin kokoelman kokonaisuudessaan. Ensimmäinen Päivän lapsia (1917) täytynee ostaa itselle, sillä kirjastoista sitä ei näyttänyt saavan kotilainalle. Antikvariaateista sitä löytyy.

Olen tykästynyt näihin vanhoihin körttitarinoihin, toivottavasti löydän uudempaakin romaania/novellia herännäisyydestä. Olisi mielenkiintoista verrata millaista se on ollut 1900-luvun puolivälin jälkeen ja millaista se on nyt 2000-luvulla.      

Aukusti Oravala: Tummaa kansaa, WSOY, 1955
kuvitus Veikko Vionoja
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti