torstai 28. tammikuuta 2016

Valitut teokset : Reigin pappi

Tämän vuoden toinen Kauhavan kirjaston lukupiirikirja on Aino Kallaksen Reigin pappi. Sain romaanin luettavaksi Aino Kallaksen Valitut teokset-kokoelmassa. Sudenmorsianta luin jonkin verran viime vuonna Kirjallisuusseminaariopintoihini liittyen, mutta silloin en jaksanut lukea teosta loppuun.  Nyt voisin lukea kaikki muutkin Kallakset teokset tästä Valitusta teoksesta - mikäli aikani riittää monen muun kirja/opiskeluprojektini lisäksi.

Reigin pappi-kertomus ei ole pitkä, vain parisen sataa sivua, mutta teksti on nykyaikaan verrattuna hyvin vanhahtavaa. Onhan teos julkaistu jo vuonna 1926. Ehkä kokemusta on tullut Joel Lehtosen, L Onervan ja Aukusti Oravalan teoksia lukiessa ymmärtää tälläistä kirjoitustyyliä. Se ei tunnu enää niin puuduttavalta kuin vuosi sitten.

Reigin pappi, papin vaimo ja pappi Jonas Kempe ovat kolmiodraamatarinan päähenkilöt. Romaanin juoni oli helppo arvata ja se ei tämän tarinan erikoisuus ollutkaan. Kirjan kieli ja lausemuodot ovat mielenkiintoisia ja hienon lisän tuo kursiivilla kirjoitetut "vierasperäiset" sanat kuten aspect, collega, Rector, Continuatio.  Kaikkien sanojen merkitystä en ihan ymmärtänyt, vaatisi tarkempaa sanoihin tutustumista.

Tarina sijoituu 1600-luvulle Reigin kylään Kõrgessaaren kuntaan Hiidenmaan saaren pohjoisosaan Virossa.  Pappi Paavali Lempelius karkoitetaan vaimoineen tuohon kylään Suomesta miehentaposta epäiltynä ja syytettynä. Samaan kylään karkoitetaan myöhemmin myös pappi Jonas Kempe ja tästä alkaa kolmiodraama, joka päättyy traagisesti.

Romaanista jäi myös mieleen hylkeenpyyntikuvaukset sekä järkyttävät joutsenten ampumiset.  Hylkeenpyynnin jotenkin ymmärsin sen ajan ruuaksi mutta joutsenten syöminen tuntuu täältä nykyajasta katsottuna julmalta - ehkä niitä kuitenkin oli silloin enemmän kuin nyt.

Myös papin astrologia/horoskooppitulkinnat jäivät mietityttämään - miten hän nämä hyväksyi kun noitavainot olivat hänestä myös hyväksyttäviä ja hän vastusti pakanauskontoa.

Tästäkin kirjasta saamme varmasti tänä iltana mielenkiintoista keskusteltavaa lukupiirisämme.

Aino Kallas: Valitut teokset: Reigin pappi, Otava, 1926
Mistä hankittu: lukupiirikirja Ylihärmän kirjaston kautta

Reigin papista ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Sheferijm
Suomalaisena Virossa
Tuumailua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti