lauantai 6. helmikuuta 2016

Kotipolku: tieni heränneiden pariin

Kotipolkuni kuvaa körttiläisyyden polun löytäneiden henkilöiden taivalta heränneiden pariin. Kirjassa oli minulle aikaisemmista lukemistani herännäiskirjoista tuttuja nimiä kuten Olavi Kares, Erkki Kurki-Suonio, Juho Kytömäki, Aku Räty.  Kotipolkuni-teos on julkaistu 1956, joten tämä teos kuvaa 1800-luvun loppupuolta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniä.

Mustavalkokuvat henkilöistä ja seuroista toivat herännäisyyden historiaa lähemmäksi. Asuinpaikkakuntani Lapua on luonnollisesti hyvin vahvasti mukana kirjan henkilöiden kertomuksissa mainittuna.

Näin 2010-luvulla lukiessa hämmästelen heränneitä kohtaan suunnattua paheksuntaa, en ole körttiläisyyttä niin vahvasti ajattelut aikaisemmin - jos ei ole tässä ajassa helppoa olla kristitty sellaisessa kirkossa/liikkeessä/ryhmässä jossa tuntee itsensä tervetulleeksi ja hyväksytyksi muidenki silmissä, ei se ole todellakaan ollut helppoa entisaikoinakaan, ehkä omalla tavalla vielä vaikeampaa. Asuinhteisön "hyljeksintä" ja arvostelu on ollut ehkä elämää vaikeuttavakin...

En tiedä onko ajankohta ollut silloin se, että kirjaan on valittu/päätetty vain miesten kirjoittamia kertomuksia. Sana lukijalle-alkutekstissä mainitaankin: "Toivomme, että nämä nyt elävien miesten kertomukset heidän teistään voisivat olla hiljaisena kehoituksena ja kutsuna niille monille, jotka nyt etsivät - usein tietämättäänkin - hengellistä kotia."

Sylvi ja Kalervo Koskimiehen kirjasta Henkilökuvia : Fredrik ja Otto Cleve, Elsa Karjalainen, Hiltulanmäen Kalle, Ida Peltonen, Huivi-Stiina (Herättäjä-Yhdistys, 1986) löytyneen muutamasta herännäisnaisestakin kirjoitettua. Tämä kirja pitäneekin seuraavaksi lainata.

Kotipolku: tieni heränneiden pariin, Herättäjä-Yhdistys, 1956
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti