lauantai 6. helmikuuta 2016

Maan ja taivaan välissä : Kyliin yöpykäämme : Sateet tulevat ajallaan

Herättäjä-Yhdistyksen kustantamien kirjojen lukemista olen jatkanut yhä - ja monta muutakin mielenkiintoista teosta odottaa lukuhetkeä. Reijo Ylimys on pappi, kirjailija ja terapeutti ja hän on tehnyt työtä moninaisissa elinympäristöissä  (Silta-lehden artikkeli)
Taisin hänen Pastillin mitalla- teoksen esittelyä kuunnellakin Lapuan Herättäjäjuhlilla 2014.

Maan ja taivaan välissä sisältää muutaman sivun pituisia hartaustekstejä ihmisyydestä, kärsimyksestä, elämästä ja uskosta, maailmasta ja Kristuksesta. Jokainen kirjan osakappale alkaa lyhyellä ajatuksella, johon liittyy Raamatun Sana.

Ylimyksen teksti on pohdiskelevaa - filosofinen ajattelu kulkee uskonnollisen tekstin lomassa. Kirjan tekstit on kirjoitettu riittävän yksinkertaisesti, mutta silti niiden sanomassa on pohdittavaa.

Mikä on ihminen

Ensimmäinen kappale pohtii millainen on ihmiskuva ja ihmiskäsitys.
"Ihmiskäsitys, on (ihmis)kuvaa laajempi ja toisenlainen. Ihmiskäsityksen ytimenä on ihmiskuva. Mutta se pukeutuu ihmisen itsestään, Jumalasta, maailmasta ja asemastaan maailmassa luovien arvojen ja uskomusten, ideologioiden ja katsomusten vaatteeseen. Ihmiskäsitys on näin ollen osa maailmankatsomusta"  (s. 14)

Kasteen löyly on suomalaiselle, saunan ystävälle voimaannuttava vertauskuva. Tällä tavoin Ylimys pohtii kasteen merkitystä.

Kevään kansa-tekstissä Ismo Alanko-fanin silmiin iskee sanat (kirjan muissakin teksteissä löytyy Alangon teksteihin viittauksia):
"Me sen tiedämme. Tiedämme, että kaikki tahtoo elää. Säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta. Etsimme tätä elämää ja voimaa"  (s. 27)

Kärsikää toisianne

Toisen kappaleen otsikko on moniselitteinen - nimikkotekstin luettua, saa otsikko hymyilemään humoristisuudellaan.

Äiti Maa, Maria ja kaikki äidit koskettaa syvälle sieluun äitiydestä, äitinä olemisesta ja oman äidin ymmärtämisestä ja hyväksymisestä. Teksti pysähdyttää ajattelemaan myös äidittömyyttä - oman äidin kaipuuta tai lapsettomuutta.

Elämä ja usko

"Ihmisinä ja kristittyinä me olemme heiveröisiä ja hentoja, hauraita ja joka hetki valmiita särkymään" (s. 56)

Särkynyt saviruukku-laulun Viktor Klimenkon laulamana on ollut yksi elämäni voimalauluista. Viime vuonna olin Ilmajoen kirkossa Jukka Leppilammen ja Jipun konsertissa ja sen myötä olen kuunnellut myös Jipun lauluja:


Jippu: Särkynyt saviruukku

Maailmassa-kappale on filosofisin osa tässä teoksessa. Teksteistä löytyy sitaatteja J. P. Sartrelta, K. Marxilta, Platonilta...

Kristus, armahtava Isä, kirjan viimeinen kappale kulkee Jeesuksen matkassa syntymästä pääsiäisen kiirastuleen.

Maan ja taivaan välissä on hartauskirja, jonka tekstit kutsuvat Sanan äärelle ja lujittavat uskon polulla kulkevaa - olivat askeleet sitten toisinaan vakaat tai horjuvat.

Reijo Ylimyksen muitakin teoksia aion myöhemmin lueskella.

Reijo Ylimys: Maan ja taivaan välissä:  kyliin yöpykäämme : sateet tulevat ajallaan, Herättäjä-Yhdistys, 2006
Kirjan kansi: Antti Ylimys
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti