torstai 18. helmikuuta 2016

Ravunkäyntiä

Yhteensattumien vuoksi tänään on kaksi lukupiiriä samaan aikaan - Kauhavan kirjaston lukupiiri ja Lapuan kirjaston uusi Kirjaklubi. Ravunkäyntiä oli Kauhavan lukupiirissä luettavana.

Ravunkäyntiä on ensimmäinen teos, jonka olen lukenut Günter Grassin tuotannosta (kuuluisa Peltirumpu on siten lukemattomien listallani).

Jälleen sain todeta vajavaisuutta historiantiedoissani - saksalainen Wilhelm Gustloff-risteilyalus ei sanonut nimenä minulle mitään, saati henkilökään.  Grassin romaani siten valaisi tätä Saksan historian kohtaan minullekin.

Historiallisen faktan mukana kulki Pokriefken suvun tarina menneisyydestä, W G-laivan uppoamisesta nykyhetken traagisen loppuun.  Tarina kerrottiin toimittajan, pojan ja isän näkökulmasta. Hänen näkemyksensä äidistään, omasta isättömyydestään sekä omasta pojastaan.  Toimittaja saa tehtäväkseen kirjoittaa Wilhelm Gustloff-aluksesta ja netistä tietoa etsiessään hän löytää oman poikansa perustaman nettisivun keskustelut toisen pojan kanssa Wilhelm Gustloffin kohtalosta - (natsi)saksalainen vastaan juutalainen.

Toimittaja-isä käy omaa suhdettaan läpi kuuluisaan W G-laivaan, joka on ollut hänelle asia, jota ei ole halunnut ajatella. Hänen äitinsä ihannoi Wilhelm Gustloffia ja Stalinia - Konrad-poika saa isoäidiltään perintönä näkemyksen asioista. Omaan isään Konradilla ei ole suhdetta, eikä pahemmin äitiinsäkään, vanhemmat ovat eronneet, eikä kumpikaan tunnu välittävän pojastaan.

Konrad ja David, kaksi yksinäistä poikaa, kumpikin omaan vakaumuksensa mukana viemiä ovat joistakin asioista samaa mieltä ja voi ajatella heidän välillään olevan jonkilaista ystävyyttä, kunnes tulee kohtalokas päivä, jolloin he päättävät tavata kasvokkain.  Davidin tausta tuo yllätyksen traagisen tapahtumien selvittelyssä.

Kirjan tarina järkyttää ja jättää jonkilaisen pelon...  ihmismieli on herkkä ottamaan vaikutteita asioista, joilla on vain tarkoitus vahingoittaa toista ihmistä....

Ehkäpä luen Danzig-trilogian kolme ensimmäistä teostakin: Peltirumpu, Kissa ja hiiri sekä Koiranvuosia. Ravunkäyntiä voidaan liittää neljänneksi itsenäiseksi osaksi tähän trilogiaan,

Ravunkäyntiä ovat blogeissaan matkanneet:

Elämää ja aspartaamia
lyhytaaltoradio
Nannan kirjakimara

Günter Grass: Ravunkäyntiä, Tammi, 2002
suomentanut Oili Suominen
(saksl. alkuteos Im Krebsgang, 2002)
Mistä hankittu: lainattu lukupiirikirjaksi Ylihärmän kirjaston kautta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti