torstai 18. helmikuuta 2016

Sukupuu

Lapuan kirjaston Kirjaklubin ensimmäinen kirja oli Kati Tervon Sukupuu. Oli mielenkiintoista lukea vuorotellen Günter Grassin Ravunkäytiä Tervon Sukupuun-romaanin kanssa. Molemmissa romaaneissa oli aiheena (natsi)saksalaisuus, vaikkakin Tervon romaanissa se ei ollut ainut aihe.

Sukupuu-romaanissa kuusi suvun naista kertoo omasta elämäntarinastaan palan.  Kirjan naistarina alkaa ja päättyy suvun nuorimman ja viimeisen verson, Heidi Hukkasen tarinoihin. Aluksi hämmensi tarinoiden otsakkeissa naisten syntymä- ja kuolemavuodet, varsinkin Heidin kohdalla vuosiluku on vielä tulevaisuudessa. En aina pysynyt selvillä että kuka oli kenenkin äiti tai isoäiti tai sisko tai täti ja meinasinkin laatia sukupuun kirjan luettua, mutta sehän oli kivasti kirjan lopussa. :)

Suvun naisten salaisuudet aukenevat jokaisen naisen kohdalla, Suvun miehistä kertovat naiset omasta näkökulmastaan. Vain yksi suvun nainen jää tässä tarinassa pimentoon ja hänkin mainitaan sukupuussa vain Äiti Hukkanen-nimellä. Hän on Heidi Hukkasen äiti, Heikki Hukkasen vaimo ja Johannes ja Adele Hukkasen miniä. Hänet mainitaan toki lopussa -  " ... sanoi pudonneensa taivaalta niin kuin Sputnik "

Naisten tarinoiden lomaan sijoittuvat vapaussota, maailmansota, talvisota ja tsunamin tragedia. Ne toivat naisten elämää surua ja traagisuutta miestensä ja rakkaitensa kautta sekä omien kokemuksien. Olisin lukenut enemmänkin suvun naisten tarinoista - paljon tapahtumista ja tunteista jäi lukijan omaan varaan, mikä toisaalta teki teoksesta kiehtovan erilaisen sukutarinan.


Kati Tervo: Sukupuu, WSOY, 2014
Etukannen kuva: Darin Stoyanov/Arcangel Images
Mistä hankittu: kirjaklubikirjaksi Lapuan kirjastoon Isonkyrön kirjaston kautta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti