perjantai 4. maaliskuuta 2016

Akvarelleja Engelin kaupungista

Akvarelleja Engelin kaupungista kiehtoo ja houkuttelee tarttumaan kirjaan jo kauniin pelkistetyn ulkoasun myötä. Kannen on suunnitellut graafikko Jenni Noponen.  Jukka Viikilä on kirjoittanut fiktiivisen Engelin yöpäiväkirjan. Lyhyehköt päiväkirjamerkinnät Engelin arkkitehtityöstä vuosilta 1816-1840 perhe-elämän kuvauksineen luovat historiallisen mielikuvan sen ajan Helsinkiin. Tämän kirjan myötä heräsi kiinnostus lukea Carl Ludvig Engelistä enemmänkin sekä tutustua tarkemmin Helsingin historiaan kuvitetuin teoksin. Minun kaksi Helsingin matkaani - toinen 80-luvulla ja toinen 2000-luvun alussa ovat olleet pikapyrähdyksiä, jolloin ei ole ollut aikaa tutustua kaupungin arkkitehtuuriin.

Pohjalaisen mieleen jäi päiväkirjamerkintö 28. heinäkuulta 1838, jossa mainitaan synnyinpitäjäni Könnin kellomestari Juho Könni.

Kirjaa lukiessa kuvittelin käveleväni Engelin mukana Helsingissä tai istumassa hänen kodissaan tai puutarhassaan. Näin sieluni silmillä hänen seisoskelevan ja katselevan suunnitttelemiensa rakennusten valmistumista. Perhe-elämän surut sairauksineen ja kuolemineen toivat herkkyyttä tekstiin.

Tätä kirjaa nautti lukea rauhallisessa iltahetkessä - hetkisen päivän päätteeksi tai aamuvarhaisella ennen uuden päivän alkua.

Akvarelleja Engelin kaupungista on tehnyt vaikutuksen muihinkin kirjablogisteihin:

Hemulin kirjahylly
Kirjakko ruispellossa
Kirjatarha
Kirsin Book Club
Lumiomena
P.S. Rakastan kirjoja
Sinisen linnan kirjasto
Suomi lukee/ Lukutoukka-Krista
Taas yksi kirjablogi
Tuijata

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista, Gummerus, 2016
Kannen suunnitellut: Jenni Noponen
Mistä hankittu: lainattu muualtaEi kommentteja:

Lähetä kommentti