torstai 31. maaliskuuta 2016

Edessä reitti tuntematon: Heränneen kansan lähetysrakkausEdessä reitti tuntematon-teos sisältää artikkeleita heränneen kansan lähetysrakkaudesta. 17 henkilöä on kirjoittanut kokemuksistaan lähetystyössä ja siitä miten ovat päätyneet Herättäjä-Yhdistyksen kautta tähän työhön. 

Herättäjä-Yhdistys tekee lähetystyötä yhteistyössä Suomen Lähetysseuran (SLS) kanssa ja on sen suurin alajärjestö. 

Ensimmäisen artikkelin Herännyt lähetystyössä on kirjoittanut Erkki Helminen, lohjalainen pastori. Hän kertoo kohtaamisistaan lähetystyön saralla ja toteaa seuraavasti: " Hengenliikkeessämme uskonnolla painostaminen ei kuulu kuvaan, uskoon pelottelemisesta puhumattakaan. Ei siihen kuulu myöskään kilpailu siitä, kenellä on paras, vahvin tai oikein usko." (s. 12)

Helminen kertoo myös herännäisyyden lähetystyöhistoriasta, Siionin virsien kääntämisestä oshindogan kielelle 1930-luvulla Lounais-Afrikassa ja siitä miten 1980-luvulla radiosta kuului Siionin virsiä heidän kielellään ja he olivat jopa omaksuneet virret omikseen. 

Toisen artikkelin Juurta ja hedelmää on kirjoittanut Esko Jaatinen, kirjailija ja pappi. Hän kertoo herännäisten lähetyshistoriasta, mm Elias Laguksesta, 1740-luvulla Jalasjärvellä syntyneestä herrnhutilaispapista.  Jaatinen kirjoittaa myös inkeriläisten parissa tehdystä lähetystyöstä.

Kolmas artikkeli Kansalaishyveitä, lähimmäisenrakkautta ja hiljaisuuden taitoa on kirjoittanut Urpo Karjalainen, kirjailija ja yksi Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteereistä. Hän kirjoittaa myös lähetyshistoriasta ja on liittänyt artikkeliinsa mielenkiintoisia lähetyskirjeitä mm.Heikki Saarelta Ongandjerasta, Namibiasta vuodelta 1919.

Neljäs artikkeli Vatupasseja,sukkia, lättyjä ja rukousta - monenlaista käsityötä on kirjoittanut Johanna Sointula, Herättäjä-Yhdistyksen Hengellinen Kuukauslehden toimitussihteeri.  Hän kertoo talkootyöstä Venäjällä ja Senegalissa. Näissä kohteissa on korjattu kirkkoja sekä rakennettu uusiakin.

Viides artikkeli Afrikka sairastaa on kirjoittanut Marikka Karhumäki, lähetyslääkäri. Hän kertoo työstään Afrikassa 

Kuudes artikkeli Taipaleenkylältä lähetystyöhön on kirjoittanut Mikko Karhumäki. Hän on Marikka Karhumäen vaimo. He ovat olleet yhdessä lähetystyössä.  Mikko Karhumäki kertoo opettajantyöstään Afrikassa.

Seitsemäs artikkeli Ristin teologian kirkko on kirjoittanut Kaarlo Hirviniemi. Hän kertoo etiopialaisen Mekan Yesusin tarinan sekä hänen nimeään kantavan kirkon perustamisesta ja rakentamisesta 1950-luvun lopulla.

Kahdeksas artikkeli Kuvia matkan varrelta on kirjoittanut Erkki Halme. Hän kuvailee saarnamatkojaan Afrikan maissa.

Yhdeksäs artikkeli Näin me elimme on kirjoittanut Marketta ja Antti Vanhanen. He kuvaavat perhe-elämää lähetystyön lomassa.

Kymmenens artikkeli Lähetystyötä idän miljoonakaupungissa on kirjoittanut Johanna Kukkonen. Hän kertoo lähetystyöstään HongKongissa.

Yhdestoista artikkeli Irtolaisuuden rintamailta ja rajavyöhykkeiltä on kirjoittanut Sakari Löytty, Jaakko Löytyn veli. Hän on musiikin monitaitaja, musiikin tohtori ja kirjailija. Hän pohtii artikkelissaan miten kahden maan kansalaisuus on hänenkin kohdallaan konkreettista.

Kahdestoista artikkeli Lähetystyöstä ja luonnosta on kirjoittanut Riikka Halme, Vantaan seurakunnan nimikkolähetti ja raamatunkäännöskonsultti. Hän kertoo Angolan lähetystyöstä ja lukutaidottomuuden merkityksestä - lukutaidoton voi olla toisella kielellä omassa maassaan.

Kolmastoista artikkeli Kokemuksia lähetysttyöstä Thaimaan luterilaisen kirkossa on kirjoittanut Susanna Kettunen. Hän kertoon musiikinopetuksesta Thaimaassa.

Neljästoista artikkeli Vasaraporukan hommissa ystävyyttä kokemassa Senegalissa on kirjoittanut Johanna Sointula. Hän kertoo Senegalin talkoomatkoista. 

Viidestoista artikkeli Jokaisella oma tehtävänsä maailmassa on kirjoittanut Sara Pykäläinen, helsinkiläinen pastori. Hän kertoo ajatuksiaan lähetystyöstä ja sen tarkoituksesta.

Kuudestoista artikkeli Martta - lähettäjä ja perinnönvaalija on kirjoittanut Heimo Lipiäinen. Hän kertoo Martta-nimisestä lähetyssihteeristä. 

Lyhyet artikkelit ovat pieni, mutta mielenkiintoinen katsaus herännäisyyden lähetystyöhön - rakkaudesta siihen.

Edessä reitti tuntematon: Heränneen kansan lähetysrakkaus, Herättäjä-Yhdistys, 2009
toimittaneet Urpo Karjalainen ja Antti Vanhanen
Kannen kuva: Artturi Kivineva
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti