torstai 31. maaliskuuta 2016

Jokiravun kääntöpiiri : ilmoituksen. moraalin ja ikuisuuden leveyksillä


"Jokiravun kääntöpiiri on teologispainotteinen uskonnollinen kirja, jossa olen halunnut käsitellä jälkiä tai aiheita, joiden merkitys on yhtä aikaa ilmeinen, mutta nykyisen elämänmenon yleisen luonteen huomioiden varsin kätketty ja kätkeytynyt. Tarkoitan sitä, että ikuiset teemat ihmisen osasta, Jumalasta ja siitä, kuinka meille käy, ovat luonteeltaan sentyyppisiä kysymyksiä, että nykyisyys hylkii niitä kenties muussa kuin kristinuskon fundamentalistissa tulkintamuodoissa. " (s.  11)

Fundamentalismi käsitteenä tuo minulle mieleen ääriliikkeet ja väkivallan. Kavahdan kaikkea väkipakolla ja pelolla syötettyä tietoa - varsinkin uskontoon liittyvää.

Tämän kirjan lukeminen sujui sivu sivulta, mutta asioiden ymmärtäminen on vaikeampaa. Miksi sitten luen sellaista kirjaa, mistä en kaikkea ymmärrä? Vaikeistakin kirjoista jää kuitenkin jotakin mieleen, joka palautuu myöhemmin samankaltaiseen asiaan palatessa esimerkiksi toisen kirjan tai televisio-ohjelman kautta.  Uskonnolliset asiat ja pohdinnat kiinnostavat  tällä hetkellä enemmän kuin aikaisemmin, sen huomannee blogipostauksistani.

Kirjassa edetään aloittaen Aadamin ja Aabrahamin jalanjäljissä. Seuraavassa luvussa käsitellään herännäishistoriaa Paavo Ruotsalaisesta "Ukko Paavosta" alkaen, Kolmannessa luvussa pohditaan juutalaisuuden ja kristinuskon yhteistä historiaa.  Neljäs luku on minulle vaikein: 2010-luvun pakkosiirtolaiset.  Viimeinen luku kirjoittajan pitämiä alustuksia eri körttiareenoilla.

Urpo Karjalainen: Jokiravun kääntöpiiri: Ilmoituksen, moraalin ja ikuisuuden leveyksillä, Herättäjä-Yhdistys & Kirjapaja, 2010
Kansi: Timo Kujansuu
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti