keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Valintojen vuosiLuin ensimmäisen romaanin Cecelia Ahernilta. Valintojen vuosi kertoi nuoren työttömäksi jääneen naisen puutarhavuodesta eli sanottaisiinko sitä Suomessa "erorahaksi". Hän on yhä virallisesti entisen työpaikkansa,( yrityksen, jota hän on ollut itsekin perustamassa) palkkalistoilla. Hänen sopimuksensa sisälsi säännön, ettei hän voi vuoteen ottaa työtä vastaan, ettei veisi tietotaitoaan toiseen yritykseen tai perustaisi kilpailevaa yritystä.  Jasmine käy puutarhavuotensa aikana oman elämänsä kipukohtia läpi - äidin kuoleman, isäsuhdetta, vammaisen sisarensa huolehtimista.  Naapurustossa, tien toisella puolella asustaa kuuluisa rääväsuinen radiojuontaja, jonka yksityiselämä on retuperällä. Hänkin saa potkut radioasemalla tehtyjen toilailujen vuoksi - liikaa lääkkeitä ja alkoholia. Jasmine seuraa naapurin elämää ja joutuu tahtomattaan miehen elämään toisen naapurin, tohtori J:n myötävaikutuksella.

Aluksi kirjan tarina tuntui tylsältä ja hiukan pinnalliselta, mutta alun kankeuden jälkeen kirjan päähenkilöiden elämän tarinat ja ajatukset syventyivät.  Tunsin eläväni Jasminen mukana hänen kipuillessaan oman itsensä kanssa. Koskettavinta oli lukea  Jasminen tunteista Heather-siskoaan kohtaan ja miten hänen oli osattava päästää irti Heatherin suojelemisesta.

Jasmine aloittaa myös oikeasti puutarhatyöt. Hän vaihtaa kivilaatat nurmikkoon, tekee suihkulähteen ja istuttaa sinililjoja. Puutarhanhoito tuo mieleen isoisän ja sen myötä äidin. Äiti onkin nimennyt tyttärensä puutarhan kukkien ja kasvien mukaan. Puutarhanhoito saa Jasminen käymään tunteitaan läpi - yöllinen ruohomattojen laittaminen, suihkulähteen rakentaminen tai kivilaattojen asettaminen kivikkopuutarhan pohjaksi naapurin pojan avullla, kummankin käydessä läpi omaa tuskaansa.

Tottahan tässä romaanissa on pieni rakkaustarinakin, kuka mies Jasminen sydämen sitten valloittaa, se selviää kirjan lopussa. Minä ainakin olin vähäsen kahdenkin miehen välillä....

Luulenpa, että ensi kesänä voisin lukea muutkin Cecilia Ahernin romaanit.


Cecelia Ahern: Valintojen vuosi, Gummerus, 2016
suomentanut Terhi Leskinen
(engl. alkuteos The Year I Met You, 2014)
Kannen suunnittelu Sanna-Reetta Meilahti
Mistä hankittu: lainattu muualta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti