sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Petollisella jäällä


Karen Kingsburyn romaani oli yksi kolmesta vaihtoehdosta uskonnolliseksi romaaniksi viime syksyn Kauhavan kirjaston lukupiiriin tekemääni kirjalistaan. Kaksi muuta olivat Viimeinen opetuslapsi ja Istuin Piedrajoella ja itkin. Olen tätä kirjaa lukenut useamman kuukauden - monen kirjan yhtäaikaa lukemisen ihanuus ja kirous.

Karen Kingsbury on kirjoittanut Petollisella jäällä yhdessä Gary Smalleyn kanssa.  Nyt vasta huomasin Kingsburyn romaaneja katsoessa, että tämä onkin jatkokertomuksen  toinen osa. Ensimmäinen osa olisi ollut Uskollinen sydän (Aikamedia 2011), kolmas on Valheiden verkossa (Aikamedia, 2013), neljäs Ei pakotietä (Aikamedia, 2014), viides Perhesalaisuus (Aikamedia, 2015) . Ihmettelinkin lukemani kirjan aika avoimeksi jättävää loppua.  En tiedä jaksanko lukea ensimmäistä osaa, mutta nyt alkoi kiinnostamaan miten Baxterin perheen tarinat jatkuvat. Kingsburyn nettisivuilta selviää myös että Baxtereista on olemassa useampi sarja - ehkä Aikamedia julkaisee kaikista suomennokset.

Baxterin perhesuhteitten ja lasten parisuhteitten kuvausta viihteellis-uskonnollisen romaanin kautta vai sanoisinko amerikantyyliin.  Alkusivuilla tämä ehkä hiukan siirappinenkin tyyli korostui ja uskonnonkuvaus amerikkalaisittain kiinnitti "vakavahenkisenä" luterilaisena huomioni.  Mutta tarinaan kytkeytyvä WTC-iskut  toivat tähän romaaniin kaipaamaani vakavuutta.  Petollisella jäällä oli ensimmäinen lukemani romaani, joka käsitteli tätä aihetta.

Koskettavaa oli lukea Ashley Baxterin työn kuvausta muistisairaiden vanhusten hoitokodista - en toki tiedä, miten paljon nämä kuvaukset olivat faktatietoihin perustuvia.

Tottakai tässä romaanissa on niitä menneisyyden kiehtovia salaisuuksia, joiden selvittäminen saa jatkamaan lukemista.

Muuten parisuhdeongelmat ja uskonkipuilut olivat niin amerikkalaista - voisin kuitenkin lueskella kesällä terassillamme näitä muita sarjan osia.

Karen Kingsbury & Gary Smalley: Petollisella jäällä, Aikamedia, 2012
suomentanut Sami Siltala
(engl. alkuteos Remember, 2003)
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Karen Kingsburyn kirjasta Uskollinen sydän on myös kirjoitettu  kirjablogissa:

LukeVille - Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjastoalan kirjallisuusblogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti