torstai 26. toukokuuta 2016

Kuten avata äkisti


Neljäs lukemani Tanssiva karhu-ehdokas runoteos on Virpi Vairisen Kuten avata äkisti. Luin tämänkin pdf-tiedostona, joka on luettavissa Kolera kustannuksen sivuilla.  He ovat päätyneet julkaisemaan teokset myös ilmaiseksi pdf-tiedostoina kuten Poesia kustantamokin. Toivottavasti näitä teoksia ostetaan myös paperiversiona - mikään kustantamo ei kait toimi pidemmän päälle pelkästään jakamalla kustantamiansa teoksia ilmaiseksi. Toki Koleran toimintaan kuuluu muutakin kuin kirjojen kustantaminen.  Useampi kirjastokin on Vairisen esikoisrunoteosta hankkinut kokoelmiinsa, joten paperiversion tutustuminen ilmaiseksi onnistuu myös kirjastojen kautta. 

Kirjan ulkoasu

Olen jälleen kirjan kansikuvan nettiversion varassa, mikä ei anna hyvää kuvaa kannesta.  Nettikuvasssa tekijän nimi ja teoksen nimi ovat epäselvät, mutta fonttikoot sopivat kannen kuvaan. Kanskuva on abstraktinen, siniharmaasävyinen. Kannen on suunnittelut Susinukke Kosola, jonka runoteos Avaruuskissojen leikkikalu – tutkielma ihmisyyden valtavirrasta on myös Tanssiva karhu-ehdokas. Olenkin varannut hänen teoksensa Seinäjoen kaupunginkirjastosta. 
Takakansitekstiä en tiedä, kun en ole paperiversiota lukenut - ehkä sitä ei ole. 

Ensivaikutelma

On miellyttävä lukea pdf-tiedostoa jossa on runoteoksen aukeama näkyvissä - toki muutamat sivut vaatisivat näytön kääntämistä, mutta tyydyn kääntämään pääni, että saan luettua ko. sivut. 

Abstraktista visuaalisuutta kuvin, sanoin ja merkein.  Runo-osioiden otsikot kulkevat aamusta yöhön. 

Aamu

Arkisen aamun toimintoja sekoitettuna tajunnanvirran kuljettamiin sanoihin: kokoomishetken ajatuksia, kokoontumishetken ajatuksia, sormenpäiden työmatka, 

Runojen sanojen sijoittelusta aukeaa äänet, musiikki "I can't get you out of my head"

Päivä

Runojen visuaalisuus vaihtelee - joka katselu/lukukerralla runon kokee eri lailla. Mielikuvat vilisevät omassa mielessäni sanojen saattelemana.


Iltapäivä

Osa runoista on aukeamalla toisinpäin - pää kenossa lukeminen hiukan vaikeuttaa runoon syventymistä, olisi helpompaa kääntää kirjaa kädessä.


miten (?) toisiinsa liittymättömät
 asiat kietoutuvat toisiinsa,
 miten (?) niistä tulee
 toisiinsa liittyviä
 asioita 


Ilta

Nämä runot kuvineen ja merkkeineen saavat mieleni ajelehtimaan - ymmäränkö tälläistä runoutta, saanko tästä runoudesta jotakin, miksi jokin näissä runoissa kaikesta perinteellisestä ajattelutavastani huolimatta kiehtoo ja kiinnostaa.... uskallanko liikkua yli rajojeni?Runojen tekstit puhuttelevat filosofis-abstraktisine ajatuksineen - runoihin liittyy merkkejä ja kuvia, jotka tekevät näistä sanojen, fonttien ja kirjainsijoittelujen taiteesta kiehtovan.

Virpi Vairinen on koonnut YouTube-soittolistan runokokoelman Kuten avata äkisti (Kolera, 2015) musiikkiviittauksista.  Osa musiikista vie minut nuoruuteeni, jotkin olivat uusia musiikkikokemuksia minulle.


Vuosi sitten olin vielä sitä mieltä, että en jaksa sellaista runoutta missä on sanoja aseteltuna eri tavoin, mutta on hienoa huomata itsessä, että voi laajentaa omaa kirjallista lukukokemustaan astumalla vieraammalle alueelle, jonka perustana on rakas kirjallisuuden laji: runous.

Virpi Vairinen Kuten avata äkisti, Kolera, 2015
Kirjan kansi: Susinukke Kosola
Mistä hankittu: ilmaisversio netissä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti