perjantai 20. toukokuuta 2016

Lasinkirkas, hullunrohkea: Aila Meriluodon elämästä ja runoudestaLapuan kirjaston Kirjaklubin huhtikuun kirjana luimme Panu Rajalan kirjoittaman kirjan Aila Meriluodon elämästä ja runoudesta. Kirjastoalan opiskelujen ja kirjakauppatyön lomassa olen ehtinyt vasta toukokuun alussa lukea kirjan loppuun.

Aila Meriluodon runous ei ole minulle sisällöltään tuttua - olen tiennyt vain muutaman hänen runoteoksensa. Toki helpompi olisi ollut ymmärtää Rajalan kirjoittamaa teosta, kun olisi  ensin lukenut Meriluodon runot ja romaanit.  Mutta toisaalta lukemalla jonkin elämäkerran, voikin löytää innostuksen ko. henkilön teoksiin, kuten minulle kävi Meriluodon kohdalla - lainasin kaikki saatavilla olevat runoteokset lähikirjastoista.

Muutama vuosi sitten katsoin televisiosta dokumentin Aila Meriluodosta. Hänen persoonansa kiehtoo minua samalla tavoin kuin Märta Tikkasen tai Tove Janssonin. Tikkasen tuotannon olen melkein kaiken lukenut,  Janssonilta en Muumi-kirjojen lisäksi vielä paljon mitään.

Panu Rajalan muita kirjoittamia teoksia en ole myöskään lukenut. Toki olen sen verran mediaa seurannut, että tiedän muutamien elämäkertojen ympärillä olleen melkoinen kuhina. Mietinkin, että onko Rajalan tyyli kirjoittaa naisten elämän eroottisuudesta muita enemmän ja tuoden siihen oman kokemuksensa henkilöön liittyen. Kyllä kait minä hänen muitakin teoksiaan saatan jossain välissä lukea - monia mielenkiintoisia henkilöitä löytyneen F.E. Sillanpäästä Olavi Paavolaiseen.

Lasinkirkas, hullunrohkea-teos kuvaa Aila Meriluodon elämää lapsuudesta 2000-luvun alkuun. Kiehtovaa on lukea runotytön matkasta monenlaisia miehiä kohdaten.  Kirjan tekstistä saa kuvan, että Ailan on hyvin tunteellinen, avoin ja riehakaskin persoona. Kukapa meistä on ketään tuomitsemaan, millaisia elämänkohtaloita kohdallemme sattuu...  ja miten ja millaisiin ihmisiin sitä rakastuu ja tuntee intohimoa,  Kirjaa lukiessa joissakin asioissa tunnen samaistumisen tunnetta - olen kokenut jotain samanlaista. Välillä tunnen suruakin - olisihan se Ailan elämä voinut olla helpompaakin. Silti Ailan persoonasta löytyy se monessa kuvassakin näkyvä hymyilevä, naurava ja ehkä hiukan kujeilevakin nainen.

Runo- ja romaaniteosten syntyminen: mistä on aihe lähtenyt, missä kirjoitettu, miten  kustantajat ovat suhtautuneet, kriitikot jne. on kirjailijaelämäkertojen mielenkiintoisin osa. Myös kulissien taakse kurkistaminen - mitä tapahtuu kirjailija/kustannusmaailmassa, parasta "tosi-tv-tarinaa".

Panu Rajalan Aila Meriluoto-teos kuvaa myös heidän ystävyyttään.  Monta kulttuuripersoonaa tavataan kirjan sivuilla - heistä haluaa lukea enemmän.

Ehdottomasti aion lukea Aila Meriluodon kirjoittamat omatkin elämäkerralliset teokset.

Lasinkirkas. hullunrohkea-teoksesta ovat blogeissaan kirjoittaneet:

INAhdus
Kirjava kammari
Nooran kirjablogi
Täällä toisen tähden alla

Panu Rajala: Aila Meriluoto: Lasinkirkas, hullunrohkea: Aila Meriluodon elämästä ja runoudesta, WSOY, 2010
Graafinen suunnittelu: Tuula Mäkiä
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti