sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Muistaakseni viime kesänä aloitin tämän kirjan lukemisen ja jotenkin se vain sitten jäi puolitiehen, muiden kirjojen lukemisen ja arjen touhujen lomassa. Tänä kesänä olen ottanut tavoitteeksi lukea keskeneräiset kirjat sekä mahdollisimman monta lukematonta kirjaa omasta kirjahyllystä - saa nähdä miten käy, kun olen kuitenkin osallistunut Kauhavan kirjaston kesälukubingoihin....

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on kirjailijan ihastuttava tutkimusmatka japanilaisen tuhat vuotta sitten eläneen hovinaisen ja kirjailijan Sei Shonagonian elämään. Mia Kankimäki jättää päivätyönsä kustantamossa ja lähtee Japaniin etsimään tietoa Sein kirjoittamasta kirjasta ja hänen elämästään. Tietojen löytäminen ei ole helppoa - Sein kirjasta ja elämästä on aika vähän tietoa ja jos sitä on, sen etsiminen on melkoista salapoliisin työtä.

Mia Kankimäki tapaa matkallaan mielenkiintoisia ihmisiä - niin japanilaisia kuin ulkomaalaisia jotka asuvat tai ovat turisteina Japanissa. Kaiken tämän matkatarinan sisällä hän kirjoittaa ajatuksiaan Sein kirjasta, elämästä - miten hän suhtautuisi nykyelämään ja miten hän eli hovissa, peilaten omaan elämäänsä, mikä tekeekin kirjasta monisävyisen.

Kirjassa on katkelmia Sein kirjasta, joka ilmestyykin elokuun lopussa nyt vihdoin suomeksi Tyynynalauskirja (Teos, 2016).

Ihastuin Sein tarinaan yhtä paljon kuin kaikkeen vanhan ajan japanilaisuuteen - kirjoja en kuitenkaan ole paljon lukenut aiheesta, mutta dokumentit ja elokuvat televisiossa ovat aina kiehtoneet.  Tyttäreni Japani-faniutta mangojen ja japan/koreapopin myötä seurailin hänen teini-iässään. Olen ostanut hänelle monenlaisia Japaniin liittyviä kirjoja, jotka ovatkin tällä hetkellä minun kirjahyllyssäni säilytyksessä. Myös japanilaisen kirjeystäväni myötä (nykyisin olemme facebook-ystäviä, kun minulla ei valitettavasti enää ole aikaa kirjoittaa kirjeitä) olen oppinut tuntemaan nykyajan Japania ja heidän tapojaan. Luonnollisesti ihastelen hän laittamiaan kuvia Japanin luonnosta ja haaveilen matkasta Japaniin katselemaan kirsikkapuiden kukintaa.

Myöhemmin, toisenlaisessa elämäntilanteessa varmasti palaan tämän kirjan pariin - alleviivaten tärkeitä kohtia, tehden kirjan sivuihin omia merkintöjä - tänä kesänä ei ole fiilikset sellaiset... ehkä ensi kesänä, sillä kesähetkeä minulle tämä kirja tarvitsee.


Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin-kirjasta ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Annelin kirjoissa
Elämä on ihanaa
Eniten minua kiinnostaa tie
Hiirenkorvia ja muita merkintöjä
Ja kaikkea muuta
Kaikki mitä rakastin
Kirjainten virrassa
Kirjakaapin kummitus
Kirjakirppu
Kirjakompassi
Kirsin Book Club
Kirsin kirjanurkka
Kujerruksia
Kulttuuri kukoistaa
Lillin kirjataivas
Luettua
Luetut, lukemattomat
Lukutoukan kulttuuriblogi
Lumiomena
Lurun luvut
Mitenköhän tässä kaikessa käy
Mitä tapahtuu todella
Nenä kirjassa
Opus eka
Pieni kirjasto
P.S. Rakastan kirjoja
Päiväunien salainen elämä
Sallan lukupäiväkirja
Sinisen linnan kirjasto
Sonjan lukuhetket
Tuhat ja yksi kirjaa
Täällä toisen tähden allaMia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, Otava, 2013
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti