Kaakerholman kaupunki

Osallistuin kirjablogistien Eeva Joenpelto-haasteeseen, kun muistelin ensin, etten ole hänen teoksiaan aikaisemmin lukenut....  onneksi on kirjablogi, josta voi tarkistaa miten asian laita oikeasti on. Olenhan minä jo pari vuotta sitten lukenut Kauhavan kirjaston lukupiirissä Viisaat istuvat varjossa-romaanin. Minulla oli alkutalvesta suuria tavoitteita - lukea koko Joenpellon tuotanto kesään mennessä, mutta kirjastoalan opiskelut tehtävineen ja kirjakauppatyö veivät aikaani, etten voinut keskittyä yksistään Joenpeltoon. Sain toki yhden uuden romaanin luetuksi, Kaakerholman kaupunki.

Kaakerholman kaupunki on Eeva Joenpellon esikoisromaani (kun ei lasketa kahta salanimellä aikaisemmin ilmestynyttä). Romaani julkaistiin vuonna 1950.  Romaanin tarina sijoittuu 1800-luvun loppupuolelta 1920-luvulle, näin sen olen hahmottanut romaania lukiessani.

Päähenkilö on Anni, torpan tytär, josta tulee Eljas Sortin vaimo.  Kaakerholman elämää kuvataan enimmäkseen Annin näkökulmasta katsoen, välillä hiukan Eljas-miehenkin, muut kylän asukkaat ovat sivurooleissa.

Annin elämä on ollut melkoista raatamista torpan akkana - niinkuin se on ollut kaikilla torppalaisilla tuohon aikaan. Puutetta on ollut ruuasta ja vaatteista ja asuinrakennus on ollut melko hatara, vaikka pääsivät torpparina muonamiehen mökistä parempiin oloihin.

Lapsia on syntynyt - ja kuollut. Rafali-pojan kohtalo on ollut kova ja vain äitinsä hoiva ja huolenpito on saanut pojan pysymään kotona - sen ajan laitokset ns.vaivaaskodit eivät varmasti ole olleet kovin inhimillisiä erilaisille ihmisille.

Annin ja Eljaksen parisuhde on ollut vaikea - Eljaksen saamattomuus ja laiskuus ovat kiristäneet heidän välejään, Anni on joutunut raatamaan kahden edestä ja silti Eljas on monesti vain parjannut ja arvostellut Annin tekemisiä.  Eljaksen suhtautuminen Rafali-poikaan on sitten viimeinen pisara heidän yhteisessä elämässä.....

Pikku hiljaa Kaakerholma hiljeenee - nuoret lähtevät paremman leivän ja elämän perään, vanhat kuolevat tai joutuvat laitokseen - Anni vaan on yhä Kaakerholmassa, elämänsä loppuun saakka.

Kaakerholma kaupunki-romaani on historiallinen romaani yhden aikakauden elämästä, mutta myös kuvausta naiseudesta, äitiydestä ja vaimona elämisestä.

Tästä Eeva Joenpelto-koonnista löydät linkit muiden kirjablogistien tämän päivän Eeva Joenpelto-postauksia.

Eeva Joenpelto: Kaakerholma kaupunki, WSOY, 1950 (2p., 1983)
Kirjan kannen päällys: Pekka Loiri
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto
Kommentit

Suosituimmat postaukseni

Runojen matkassa

Runo vieköön

Kevätlukumaratonille 26.5.2018