sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Arkielämää

1001 kirjaa ja yksi pieni elämä-kirjablogin emännöimään Kolmanteen klassikkohaasteeseen valitsin kotimaisen kirjailijan teoksen, Maria Jotunin Arkielämää. Tietoisesti valitsin melko lyhyen romaanin, että varmasti ehdin lukemaan muiden kirjojen lomassa.

Minulle Maria Jotuni oli vielä tähän mennessä uusi kirjailija - Huojuva talo-romaanista olen nähnyt televisiossa minisarjan.

Arkielämää oli hänen ensimmäinen romaaninsa. Tätä ennen Jotuni oli julkaissut pari novellia: Suhteita (1905) ja Rakkautta (1907). Toki Kuopion kaupunginkirjasto luokittelee Arkielämää myös novelliksi - ehkä se sittenkn on enemmän sitä.....

Romaani on  kuvaus kesäisestä kylästä, jonka asukkaiden elämäää ja ajatuksia kuvataan - elämän traagisuuttakin, joka rivien välistä houkuu kesäpäiviin ja -iltoihin.

Vaeltava kiertolainen pappi Nyman, josta ei koskaan oikeasti tullut pappia.

Kylän naiset: Anna, Loviisa, Liena, Kaisa ja Eveliina kohtaavat pappi Nymanin ja kylän muita miehiä - aviomiehen, sulhasen tai vain miehen illassa ja yössä...

Romaanissa jutustellaan elämästä - tulevasta ja menneestä ja vähän uskon asioistakin. Rakkautta on kylän elämässä - toiset jo puolisonsa löytäneet, toiset vielä etsivät ja kaipaavat.

Arkisia asioita kuvataan - talon touhuja, peltotöitä ja navettahommia. Aika perinteistä ajankuvausta - ei tämä romaani kovin kummoisia ajatuksia herättänyt.

Maria Jotunin muitakin teoksia aion myöhemmin lukea. Erityisesti kiinnostaa Maria Jotunin aforismit (1959).  Samoin  Irmeli Niemen kirjoittama Arki ja tunteet. Maria Jotunin elämä ja kirjailijatyö-teos (Otava, 2001) kiinnostaa lukea.


Arkielämää-teoksesta on blogissaan kirjoittanut:

Amman lukuhetki

Maria Jotuni: Arkielämää, Otava, 1967 (ilmestynyt 1909)
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


3 kommenttia:

  1. En ole Jotunia lukenut aikoihin. Pitäisi kyllä. Terävä havainnoija hän on, ilkikurinenkin. Suuren vaikutuksen minuun hänen teksteissään on tehnyt selittelemättömyys ja elävyys. Klassikko, kyllä.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun olit mukana klassikkohaasteessa! Jotunia en olekaan vielä lukenut, selvästi pitäisi joskus.

    VastaaPoista
  3. Minun on pitänyt aikakausia lukea Huojuva talo, mutta en ole saanut aikaiseksi. Ehkä voisi tosiaan aloittaa tällaisesta kevyemmästä tai ainakin lyhyemmästä ettei heti lannistu, kiinnostavalta vaikuttaa.

    VastaaPoista