maanantai 4. heinäkuuta 2016

Ateljee Katariina

Ateljee Katariina on ensimmäinen Aila Meriluodon nuortenkirja. Minä ihastuin Katariinan tarinaan mielettömästi. 16-vuotiaan Katariinan matka Suomesta Ruotsiin kesäksi taiteilijaäiti Leenan luo ja kesän vietto Trillingen pikkukaupungissa tuo mieleen kaikki nuorena lukemani teini/tyttökirjat Merri Vikin Lotta-kirjoista Anni Polvan Tiina-kirjoihin. Ailan tyylin mukainen humoristinen kerrontatyyli taiteellisuuden maailmassa, jossa ihmissuhteetkin ovat monimutkaisia on mukaansavievä.

Ihastuminen Mattsiin, katutyttö Silfin tapaaminen ja ihana pikkuputiikki Leenan kodin alakerrassa olivat kaikessa naiviuudessaankin hurmaavaa luettavaa - ihanan kevyttä, mutta silti rivien välistä avautui Katariinan tunteet äitiään kohtaan ja omaa nuorta elämäänsä.

Sieluni silmin näin metsän, kartanon, Leenan kodin, kaupungin kujat puistoineen, tunsin liikkuvani itse mukana, vaikka en ole kuin kerran kulkenut luokkaretkellä Tukholman keskustassa. Mutta jonkinlaisia mielikuvia on ruotsalaisista elokuvien ja tv-sarjojen maisemista.

Minkähänlaisen vaikutuksen kirja olisi minuun tehnyt, jos olisin tämän lukenut teini-iässä.... lainaamani painos on WSOY:n Koulun Peruskirjaston sarjassa julkaistu vuonna 1981 (teoksen ensipainos on vuodelta 1965). Olen toki tuolloin ollut vasta 10-vuotias. kun WSOY on julkaissut uusintapainoksen. Mutta kirjan takana on lista tähän sarjaan kuuluvista ja niitä on suositeltu 3-6-luokille.

Aila Meriluoto: Ateljee Katariina, WSOY, 4p., 1981 
(ensipainos 1965)
Mistä hankittu: lainattu Alahärmän kirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti