Avaruuskissojen leikkikalu: tutkielma ihmisyyden valtavirrasta

Susinukke Kosolan runoteos Avaruuskissojen leikkikalu: tutkielma ihmisyyden valtavirrasta oli tänä vuonna myös Tanssiva Karhu-ehdokkaana. Runoteos kiinnostaa kirjastonkäyttäjiä Seinäjoen alueella, sillä tämä oli ainut ehdokasrunoteos, josta oli tehtävä varaus, ennenkuin sain tämän lainattavaksi. Yhä kirjasta on varaus, joten palautan kirjan Nurmon kirjastoon tänään - ajomatka Ilmajoelle vanhempieni luo kulkee sopivasti läpi Nurmon.


Kirjan ulkoasu

Runoteoksen lopussa kerrotaan kirjan kansikuvasta: Kannen kuvakollaasissa on käytetty avaruuskuva on NASA:n ottama. Kansi on melko tummasävyinen, mutta kiehtovasti mystinen. Takakansiteksti kuvaa ensin seesteistä tunnelmaa kissanpentuineen ja arkisine kuvailuneen - kunnes runoilija luo pelonomaisen varjon kuvittelulle, uskallanko lukea runoteoksen?  Runoilija rohkaisee: Olen tehnyt sinulle kirjan.  Olen valmis kohtamaan haasteellista runoutta - ehkä yli minun ymmärykseni....

Ensivaikutelma

Kuulunko ihmisyyden valtavirtaan - ensilukemalta jää aika tyhjä olo näistä runoista ja hiukan turhaudunkin - olinhan päättänyt yrittää ymmärtää avarakatseisemmin runoutta. Toisaalta tarvitseeko jokaisesta runoteoksesta löytyä se jokin itselle - mitä jos vain keskityn runojen luomaan tekstiin ja kuvarunouteen....

Runoteoksen sisällysluettelokin on abstraktinen ja tieteellis-filosofinen. Tunnen olevani epävarmuuden epämielyttävällä alueella - on vaikeata kirjoittaa tästä runoteoksesta, mutta yritän ajatella, että nämä ovat minun lukukokemuksiani - minun runohetkeni tämän teoksen äärellä.

Runoteoksen omistuskirjoitus:
Tämä kirja on omistettu heille, jotka pelkäävät löytävänsä itsensä vääristä ihmisistä.

Ehkä minäkin pelkään löytäväni itseäni negatiivisista, kapeakatseisista, katkerista ihmisistä.... toivottavasti enemmän kuitenkin positiivisista, avarakatseisista, elämänmyönteisistä ihmisistä.

Löin pikkuvarpaani yöpöytään ja olin kuin muut

Forerin lista-runosta on kirjan lopussa maininta: Forerin listan alkuperäinen versio on Bertram Forerin tekemä vuonna 1948. Kuka oli Bertram Forer?  Wikpedia-haku kertoo hänen olleen amerikkalainen psykologi, jonka mukaan on nimetty Forer-efekti

Forer-efekti tulee mieleen tällä hetkellä noista hassuista Facebook-testeistä, onhan niitä kiva tehdä ja julkaista ja vähän niihin uskoakin :)

Kurkkasin sinusta kuin ovisilmästä-runosta jää mieleen muutamia kuvauksia - ihailen Susinukke Kosolan sanavalintoja

".... katsot eteenpäin, huomaat asvaltin tihkuvan silmäkulmiisi niin että sattuu, moottori murisee kuin murjottu rakki"  (s. 12)

Autan sinut unelman ääreen  - uskalla elää ja olla erilainenkin, älä jumiudu elämään joidenkin arvojen mukaan kuin ovat edelliset sukupolvet eläneet, jos se ei ole sinun elämääsi

Yritin olla hyvä mutta olinkin ihminen

Loen lista - ei mainintaa kenestäkään henkilöstä kirjan lopussa. Elämän totuuksia, joita usein pohditaan ja ääneen sanotaan - urbaanilegendoja, joita itse harvoin ajattelen, mutta tunnistan lähipiiristäni tälläisen pohtijan, jonka kautta jokainen listassa oleva asiaa kuulostaa tutulta.

Olen istunut vierelläsi kun nukut koska kaikki nukkuvat samalla tavalla-runossa löydän jälleen hämmästyttäviä sanakuvailuja:

"... olet unohtanut miten hukutaan uniin
jotka näyttävät kallon kuin lastenaltaan,
miten nautitaan mikropitsojen
perattujen muoviraatojen huokauksista"  (s. 35)

Paha on kaikki koska sen on oltava jossakin

Marlauxin lista - onko tämäkin jokin oikea henkilö? Ehkä André Malraux? Liikaa filosofiaa, tiedettä, politiikkaa minulle - en jaksa olla avoinna tälle listalle.


Kun maailma loppui hän lukitsi itsensä vessaan

Proosarunoutta

"Sinä tiesit näin käyvän. Kerroin siitä jo ensimmäisellä sivulla.  Mutta sinä jatkoit eteenpäin sana kerrallaan. Sinä halusit toisen lopun. Oman loppusi. Ja sinä saat sen  - kukaan muu ei tule ymmärtämään tätä kuin sinä."  (s. 74)


Susinukke Kosolan runot antavat minulle eniten hänen itsensä lausumina performansseina


Avaruuskissojen leikkikalu-runoteoksesta on kirjoittanut blogissaan:

Bookishteaparty
Reader, why did I marry him?


Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu: tutkielma ihmisyyden valtavirrasta, Sammakko, 2016
Mistä hankittu: lainattu Nurmon kirjasto
Kommentit

Suosituimmat postaukseni

Runojen matkassa

Runo vieköön

Kevätlukumaratonille 26.5.2018