keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä

Tänään Eino Leinon, runon ja suven päivänä on erinomainen hetki pohtia mitä runous merkitsee minulle.

Ensikosketuksia runoihin ja loruihin

Lahjaksi saadut kirjat: Hanhiemon iloinen lipas, Elli velli karamelli, Rudolf Koivun lukukirja.... Valitettavasti olen ollut niin ahkera lukija, että osa kirjoista on luettu aivan puhki - osalle on käynyt ikävästi kesän aikaan, kun se on unohtunut vesisateeseen pihalle....
Täällä oman kotini kirjahyllyssä on tuo Rudolf  Koivun lukukirja. Olen saanut 9-vuotissyntymäpäivälahjaksi sen kummeiltani.. Olenkohan leikkinyt koulua, kun muutaman runon kohdalle olen kirjoittanut sanan ULKOA :)

Lapsi on pipi

Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa,
ei saa nousta kuin aikojen takaa.
Otapas lääkettä, rohtoa nauti,
kohta on kaukana pipi ja tauti.

-Rudolf  Koivu-

En muista kouluajoilta runojen lukemista tai lausuntaa - on vain jäänyt sadut ja lastenromaanit mieleen.


Nuoruuden runoutta


Runovihot, joihin kopsattiin nuorten lehdistä ja runokirjoistakin runoja. Minulla on vielä nämä neljä runovihkoa tallella.

Sinä kysyt ketä rakastan
Itse siihen en vastaa
Näistä riveistä sen selville saat
Uudelleen kun luet vaan
Alkukirjaimet sen muodostaa

********

On kaunis rakkautemme,
sen vakavuus,
kaiken pohjana ystävyys,
uskollisuus,
kuin lahja on jokainen päivä
uus,
tätä vaihtaa en vois miksikään
muuks'

********

Rakastin sinua pitkään ja 
sokeasti,
kunnes yhtäkkiä sain näköni
takaisin.
Näin, että olit sisimmältäsi
kylmä, kova ja itserakas.
Minne häipyi se poika
jota niin kovasti rakastin?


*********

Älä suutele poikaa kotiportailla,
sillä rakkaus on sokea, mutta
äitisi ei!


*********

Niin pieni on tämä
ihmisten maailma,
mutta silti se on
niin täynnä surua.


Rakkaimmat runoilijat ja runokirjat

Leena Laulajaisen Lumileopardi tanssii-runoteos on yksi tärkeimmistä runokirjoista, joita olen lukenut. En tiedä, miksi en ole tuota kirjaa kuitenkaan omaan kirjahyllyyn vieläkään ostanut... jostain antikvariaatista saattaisin tämän runohelmen vielä löytää.

Tommy Tabermann ja Eeva Kilpi ovat runoillaan auttaneet läpi elämän ilojen ja kolhujen - Tabermann lempeällä eroottisella rakkausrunoudellaan ja Kilpi naiseuden runoteksteillään.

Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina on koskettanut minunkin elämää....

Birgitta Yavarin hengelliset runot ovat kantaneet elämäni eri vaiheissa.  Samoin Raila Maulan ja Maija Paavilaisen aforismit kuvineen.  Marleena Ansio ja Anna-Mari Kaskinen ovat runoillaan vahvistaneet ja herkistäneet mieltäni - runoteosten kuvitukset, erityisesti Kaskisen teoksissa olevat Minna L. Immosen herkät maalaukset. Myös Maaria Leinosen runot ovat hengellinen voimavarani.

Kirsi Kunnaksen aikuisten runot ja Risto Rasan luontoaiheiset runot antavat voimaa elämääni.

Paljon on vielä runoilijoita ja runoteoksia lukematta - olen vasta runopolkuni alkupäässä.


Runonlausunta

Kolme tai neljä vuotta taitaa tulla syksyllä, kun rohkenin ilmoittautua Lapuan kansalaisopiston runonlausuntaryhmään. Isäni on  myös lausunut runoja - taisi aloittaa runonlausunnan hyvin samanikäisenä kuin mnä, neljänkympin tienoilla.  Isäni myötä tutuksi tuli Omar Khajam, Kahil Gibran - liekä hänen työvuodella Saudi-Arabiassa 70-luvun lopulla ollut vaikutteita näihin runoilijoihin.  Eino Leino, Lauri Pohjanpää, Aaro Hellaakoski suomalaisrunolijoista kuuluivat isäni lausuntaesityksiin.

Ensimmäiset harjoituskerrat olivat luonnollisesti jännittäviä, kun en tuntenut ryhmän vetäjäämme Outi Hakalaa enkä ketään runoryhmäläisistämme. Outi osasi hienosti kannustaa meitä esiintymään ja pikku hiljaa meistä jokaisesta on kasvanut oman persoonallinen runonlausuja - ja kokemuksen kautta varmuus esiintyä lisääntyy. Rakastan lausua runoja  ja olla estraadilla. Viimeksi lausuin Lapuan Lausujat-ryhmämme mukana Lapuan Tuomiokirkossa ELY:n Kesäjuhlissa lapualaisen Hannele Eväsojan runon hänen runoteoksestaan Rikas rakas elämä (2010)

Minä rakastan sinua elämä
         myrskyinesi
-joilla ravistelet minut hereille
    -riepottelet voimani

    niin että antautuneena
          voin painautua


        syvälle
        syvälle


    Jumalan syliin
- ja kuulla elämän sydänäänet


Tuon runon esittäminen kirkossa sai minut sisäistämään omalla persoonallani tämän koskettavan ja puhuttelevan runon. Runon esityspaikalla voi olla hyvinkin ratkaiseva ja uutta voimaa antava vaikutus lausunnalle.


Runojen kirjoittaminen

Tässäkin kuljen isäni jalanjälkiä. Hän on kirjoittanut viime vuosina muutamia runoja ja on lähettänyt niitä paikallislehteen, jossa niitä on julkaistukin.  Minä rohkenin vasta tänä vuonna laittaa julki ensimmäisen runoni. Kuulun lapualaiseen Kyösti Wilkuna-kirjallisuusseuraan ja meillä on yhteistyötä Lapuan Kaupunginkirjaston kanssa - joka kuukausi julkaistaan yksi runo tai kirjoitus wilkunalaisten kirjoittajien teksteistä. Minun runoni on nyt kesän ajan runona kirjastossa ja heidän facebook-sivulla.  Vieläkin olisin tuohon runoon muutaman muutoksen tehnyt, nyt kun olen sitä lukenut uudemman kerran useasti....
Rohkenin myös lähettää viisi runoani Kyösti Wilkuna-kirjallisuusseuran syksyllä ilmestyvään antologiaan - ne ovatkin sitten ensimmäiset painetut runoni.
Kirjastoalan opiskelut vievät luovan kirjoittamisen aikaani vielä parisen vuotta, mutta sen jälkeen toivottavasti saan kirjoitettua valmiiksi runokyhäelmäni, joita on kertynyt ns. pöytälaatikkoon.

Runouden lukeminen

Rakastan lukea erilaisia runoja ja monesti lausun niitä ääneenkin - kesäisin terasilla naapurien ja ohikulkijoiden iloksi. Myös luonnon äärellä, metsässä, joen varrella tai puistossa on ihana lukea runoja.

Tänä kesänä olen lukenut Tanssiva Karhu-runoehdokkaita - yksi on vielä odottamassa lukuhetkeä sekä Aila Meriluodon kaikki runoteokset. Monesta runokirjasta en ole ehtinyt vielä kirjoittamaan blogissani, mutta tässä on ne runokirjat, joista löytyy mietteitäni (näköjään viimeisimmistä on kuvat kadonneet, joten täytenee ne jossain vaiheessa laittaa uudestaan).


Nyt on lähdettävä runouden pariin kirjakauppatyöhön - saa nähdä mitä runoteoksia tänään myymme ja tuleekon jokin uusi runoteos kustantajilta myyntiin :)


Työpäivän jälkeen aion viettää runoja lukien lukuhetkeni ja saatanpa muutaman runon lausuakin - ehkä joskus teille teen runovloggauksenkin - nyt, en sitä ehdi suunnitella, kun viikonlopunkin olen Herättäjäjuhlilla Vantaalla myyjänä Herättäjän Kirjakaupan kojulla :)1 kommentti:

  1. Hienoja mietteitä omasta runomaailmasta, sopivasta näin Eino Leinon ja runojen päivänä. Kiitos :)

    VastaaPoista