lauantai 30. heinäkuuta 2016

Elämää Airiston takana

Luin toisen Herättäjä-Yhdistyksen julkaiseman romaanin, Irja Sormunen: Elämää Airiston takana. Tämäkin romaani on omaelämäkerrallinen, kuten oli aikaisemmin lukemani Ida Tolvanen: Valon varjossa

Irja Sormusen vanhempien tarinaa sekä Irjan sisarusten lapsuudesta ja nuoruudesta.  Tarina alkaa vuodesta 1902 - Irjan vanhempien, Alman ja Jaakon tapaamisesta. Irja syntyy Suomen sisällissodan aikaan Rymättylän saaristoon. Tämän saaristoalueen elämää kuvataan elävästi ja henkilöiden repliikeissä käytetään alueen murretta. Hyvin sitä pohjalaasena pystyi lukemaan - hiukan Jaakko-isän repliikeissä vilahti myös pohjanmaan murre, hän kun oli Pohjanmaalta kotoisin.

Saaristoelämä on ollut ankarien sääolosuhteiden armoilla - kalakuormien kuljettaminen hevosella ja kesäaikaan veneillä myrskyävällä merellä kohti Turun markkinoita.

Kirjan tarina sijoittuu vuoteen 1965 saakka, jolloin perikunta löytää Alma-äidin kirjoittaman kirjeen vanhan piirongin laatikosta.

Alman ja Jaakon yhteiselämä kuvataan kaikkine murheineen, onnenhetkineen ja vastoinkäymiseen. Jaakko-isän kipuilut Jumalanuskon ja alkoholin kirojen parissa - viinatrokarien houkutukset. Alma-äidin luja usko Jumalaan, vahvuus naisena ja rakkaus Jaakkoa kohtaan hänen kiivainakin hetkinään - pohjalaista uholuontoa.

Alma-äidin ompelutaidot tuovat pientä apua elämään vaikka Jaakko toisinaan ei sitä arvosta - saa jopa Alman lopettamaankin ompelutyöt saariston väen naisille.

Herännäisyyttä sivutaan hiukan - Alman ja Jaakon kodissakin pidetään seurat kun lapsia kastetaan. Enemmän tässä romaanissa kuvataan uskoa ja epäilyä Jumalaan vaikeuksien keskellä - nykyajan elämän ongelmat tuntuvat vähäpätöisiltä entisaikojen puutteisiin verrattuna. Vaan tuleepa aikanaan sähkövalot, vesijohto ja sisävessa Alman ja Jaakonkin kotiin - Jaakon kaivaessa ojat likakaivoa varten.

Elämää Airiston takana on perinteinen omaelämäkerrallinen  ja historiallinen romaani yhden perheen elämästä ja mielenkiintoinen kuvaus saaristoelämästä "maakravulle". Airiston tiedän sanana ja muistan laulun Aamu Airistolla. Wikipediasta katsoin, mitä aluetta sanotaan Airistoksi.

Irja Sormunen on myös kirjoittanut runoteoksen Saarilla Airiston takana (1980)


Irja Sormunen: Elämää Airiston takana, Herättäjä-Yhdistys, 1994
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti