lauantai 30. heinäkuuta 2016

Herra tietää

Tulipahan valittua aikamoinen teos Kauhavan kirjaston aikuisten kesälukubingoon. Vasta ensimmäinen ruksi tässä bingossa, kohdassa yli 400-sivuinen kirja.  Koko kesän olen tätä romaania kahlannut läpi 50 sivua kerrallaan - enempää en ole jaksanut lukea. Aihe oli mielenkiintoinen kuningas Daavidista, mutta en osannut odottaa minkätyylinen teos on. Joseph Hellerin tiesin kirjailijana, mutta tämä oli hänen ensimmäinen teoksensa, jonka luin.  Olisinhan voinut jättää tämän kesken, mutta ku pohojalaasakka jotaki päättää, niin se sitte teherän - vaikka sitte lujetahan muutama sivu kerrallansa.

Herra tietää-romaani on kuningas Daavidin kertomana hänen elämästään, kuninkaaksi tulemisesta ja erityisesti hänen seksielämästään vaimojensa, sivuvaimojensa ja rakastajattarien kanssa.  Eroottisuus (rivompikin) ei haittaa romaaneissa, mutta monen sadan sivun romaanissa ko. aiheen putkahdellessa lähes joka kappaleessa alkaa kyllästyttämään. Olisin kaivannut enemmän kuvailua ja kamppailua Jumalan kanssa - Heller ei  toki aikonutkaan kirjoittaa uskonnollista romaania.  Sen ajan historiakuvaus oli mielenkiintoista, vaikkakin hyviin raakalaismaista irrotettuine päineen ja avattuine vatsoineen. Vaan sellaistahan se on ollut - taisteluja vallasta ja kuninkuudesta.

Romaanissa vilahtelee, joitakin vertauksia nykyaikaan - tai aikaan, jolloin kirja on kirjoitettu, 1980-luvulla.

Wikipediasta kurkkasin, että romaani luokitellaan tragikoomiseksi romaaniksi - tämä ei vain nyt uponnut minuun,vaikka Shakespearen tragikomediasta pidänkin.

Saa nähdä jaksanko lukea toista teosta Joseph Helleriltä - ainakin se tarvitsee jonkilaisen motivaation, opiskelutehtävä, lukuhaaste tai lukupiiri :)


Joseph Heller: Herra tietää, WSOY, 1984
Päällys: Pekka Vuori
Käsikirjoitukesta suomentanut Arto Häilä
(engl. alkuteos God Knows, 1984)
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti