keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Aila Meriluoto: Kotimaa kuin mies

Keskiviikon naiskirjailija on Aila Meriluoto. Olen hänen teoksiaan lueskellut pitkin kevättä ja alkukesää. Tänä aamuna sain luettua loppuun Meriluodon toisen aikuisten romaanin, Kotimaa kuin mies.

Romaani kertoo Elinasta, joka lähetetään sotalapsena  Ruotsiin pikkusiskonsa Helinän kanssa. Sisarukset eivät pääse samaan paikkaan,vaikka Elina yrittää pitää Helinä-siskonsa kädestä kiinni loppuun saakka - niinhän äiti häntä vannotti tekemään.

Romaani alkaa Elinan äidin Elnan saagasta - syntymästä ja kasvusta aikuiseksi, Elinan ja Helinän äidiksi.

Elinan sopeutuminen Ruotsiin ei suju yhtä hyvin kuin Helinä-siskon. Elina palaa Suomeen, mutta äiti kaipaa enemmän Helinä-siskoa. Elina ei enää tiedä mikä on hänen kotimaansa, mitkä hänen juurensa.  Hän palaa takaisin Ruotsiin, samoin Helinä, joka sopeutuu Suomeen vielä huonommin.

Elinan Suomessa olon aikana hän tulee raskaaksi - äiti ei sitä hyväksy, Elina menee Ensi Kotiin. Ja sieltä hän palaa takaisin Ruotsiin tuttuun maalaistaloon - Torstenin luo. He menevät naimisiin ja saavat tyttären nimeltä Tarina.

Romaanin teema on sotalapsen, aikuisen naisen juurettomuutta, onnetonta avioliittoa ja itsensä etsimistä - kaiken alku ja juuri on sotalapseus ja suhde omaan äitiin.

Meriluodolle tuttuun tapaan romaanin tarinassa vilahtavat kirjoittaminen, kirjastot (laitoskirjasto sairaalassa), Ruotsi ja Suomi ja miehet - ihastumista/rakastumista ja salatapaaminen Suomessa.

Aila Meriluoto: Kotimaa kuin mies, WSOY, 1977
Päällys: Pekka Loiri
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti