torstai 21. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret

Torstain naiskirjailija on Xinran. Hän on  toimittaja, joka on perustanut The Mother's Bridge of Love -hyväntekeväisyysjärjestön, joka auttaa vammaisia lapsia Kiinassa ja pyrkii lisäämään lännen ja Kiinan keskinäistä ymmärrystä.

Kiinan kadotetut tyttäret on hänen toinen suomennettu teoksensa. Ensimmäinen suomennos on Vaiennetut äänet : kiinalaisia naiskohtaloita (Tammi, 2003). Aion lukea myöhemmin myös tuonkin kirjan.

Kiinan kadotetut tyttäret-kirja on ollut kolmisen vuotta yöpöytäkirjapinossani - tänä kesänä oli aika lukea kiinalaisten tyttölasten kohtaloista ja miten vanhemmat, erityisesti äidit ovat tyttäriensä menetykset kokeneet. Olen tiennyt Kiinan yhden lapsen politiikasta ja siitä, että se koskee erityisesti tyttölapsia, sillä jokainen haluaisi ennemmin esikoisena pojan - suvun jatkajaksi ja suvun pääksi.

En tiennyt aiemmin miten järkyttävin tavoin tyttölapsista hankkiuduttiin eroon - oli vaikea yrittää ymmärtää kiinalaisäitien tekoja....  heillä ei kuitenkaan tuntunut olevat vaihtoehtoja tai voimia tehdä toisin....

Viime vuonna yhden lapsen politiikasta on luovuttu, mutta miten se käytännössä toimii - onko yhä poikalapsi toivotumpi kuin tyttölapsi?

Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret, Atena, 2013
Kannen kuva: Eric Lafforgue
Kansi: Emmi Kyytsönen
Suomentanut: Taina Wallin
(engl. käännöksestä: Message from an Unknown Chinese Mother -Stories of Loss and Love, 2010)
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle

Kiinan kadotetut tyttäret-teoksesta ovat blogeissaan kirjottaneet:

Hannan kirjokansi
Kirjainten virrassa
Kymmenen puikkoa langalla
L'amie de'l ABC
Lukuneuvos
Maailman ääreen
Mari A:n kirjablogi
Nenä kirjassa
Notko, se lukeva peikko
Olen lukenut ja luen edelleen
Sonjan lukuhetket
Toinen todellisuus


4 kommenttia:

 1. Muistan tämän olleen todella mielenkiintoinen kirja. Tuoreena äitinä lukukokemus taitaisi nyt olla ihan liian raskas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyttövauvojen kohtalot jäivät kyllä ikuisesti mieleen

   Poista
 2. Tämä kirja kyllä jäi mieleen järkyttävänä. Nyky-Kiinasta olisi tosiaan kiinnostavaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englanniksi on ilmestynyt tänä vuonna tästä aiheesta kirja: China's Hidden Children http://www.press.uchicago.edu/ucp/books/book/chicago/C/bo22977673.html Olisi mielenkiintoista lukea tuokin kirja. Myös tämän Kiinaaa käsittelevän kirjan laitan lukulistalleni: Enemmän kuin puoli taivasta : kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa (Art House, 2016)

   Poista