maanantai 4. heinäkuuta 2016

Rakkaita polkuja

Olen lukenut mielenkiinnolla Aukusti Oravalan kirjoittamia novelleja ja romaaneja. Parhaillaan luen elämäkerrallista tarinaa Pyhä Fransiskuksesta. Lukemista odottavat myös elämäkerrat Juho Malkamäestä, Mauno Rosendalista, Wilhelmi Malmivaarasta ja Paavo Ruotsalaisesta.  Kodin kaipaus-novellikokoelmankin luin, mutta unohdin kirjoittaa siitä blogiin - täytyy lainata kirja uudestaan :) Vain yksi kirja, Päivän lapsia ei ole lainattavissa kirjastoista, joten täytenee se ostaa itselleni antikvariaatista. Jossain vaiheessa haluan ostaa kaikki saatavilla olevat Aukusti Oravalan teokset - ensimmäiseksi haluan ostaa Riitta Karvosen isoisästään kirjoittaman teoksen: Aukusti Oravala - Kirjailijapapin muotokuva (Herättäjä-Yhdistys, 2015).

Rakkaita polkuja on Aukusti Oravalan kirjoittamasta muistelmien käsikirjoituksesta kirjoittanut puhtaaksi Elsa Ihamäki. Eeva Kaarela on tehnyt pieniä kielellisiä korjauksia säilyttäen kuitenkin Oravalan omaperäisen tyylin ja tarkistanut eräitä käsikirjoituksessa esiintyviä henkilö- ja paikannimiä.  Nämä muistelmat on julkaistu vuonna 1972. Aukusti Oravala kuoli vuonna 1951.

Näissä muistelmissa on tutuksi tullut Aukusti Oravalan kirjoitustyyli, johon tykästyin jo ensimmäisen kirjan luettuani.

Ensimäisessä kappaleessa kerrotaan sukujuurista ja kuvataan kauniisti 1800-luvun loppupuolen Lestijoen laaksoa Keski-Pohjanmaalla.  Kotikylän ihmiset ja sen ajan elämäntavat vievät mukanaan. Myös sen ajan papeista Oravala kirjoittaa luonnollisesti muistelmissaan.

Toisessa kappaleessa käydään lapsuuden, kouluvuosien ja nuoruudet ajat. Opiskelut Oulussa ja kuvaukset sen ajan opettajista.

Kolmannessa kappaleessa Oravala muistelee lapsuuden ja nuoruuden ystäviä ja ylioppilasaikaa, opiskeluja Helsingissä ja kesän aikoja Keski-Pohjanmaalla.

Neljäs kappale tietenkin oli minulle mielenkiintoisinta luettavaa, kotipaikkakunnastani Lapuasta. Samoin viides kappale naapuripitäjästä Nurmosta (joka on nykyisin osa Seinäjokea).

Kuudennessa kappaleessa muistellaan jo Oravalan pappistehtäviä Sauvon seurakunnasta Lestijärvelle, sieltä Kauhavalle. Seitsemännessä kappaleessa ollaan Satakunnassa ja Nurmeksessa, johon aikaan nämä muistelut päättyvätkin.

Aukusti Oravala: Rakkaita polkuja, Herättäjä-Yhdistys, 1972
Päällys: Tapani Aartomaa
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti