tiistai 5. heinäkuuta 2016

William Shakespearen elämää

Kevään kirjastoalan opiskeluissa oli English Litterature II - englantilainen kirjallisuus 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Yhtenä tehtävänä oli valita ryhmän kanssa yhdessä yksi William Shakespearen näytelmä yhdessä luettavaksi, josta sitten keskustelimme Moodlessa ja jokainen teki vielä lukupäiväkirjan , jonka minä luonnollisesti kirjoitin tänne blogiini. Tästä sain mielenkiinnon lukea Anthony Holdenin kirjoittaman William Shakespeare ja luin myös nuorille suunnatun Suurmiehiä-kirjasarjan Shakespeare-osan.

William Shakespearesta ja hänen näytelmistään on kirjoitettu useita teoksia ja niistä on suomennettukin 43 erilaista teosta ja tutkielmaa.

Anthony Holdenin William Shakespeare-teos on uusimpia suomennoksia (Gaudeamus, 2003) ja hyvin laajaastti ja mielenkiintoisesti kirjoitettu - en olekaan ajatellut, ettei William Shakespearen varhaisista vuosista ole jäänyt tarkkoja dokumentteja kovin paljon. Sen verran toki Shakespeare-keskusteluita tiedän, että on väitetty ja epäilty, että näytelmät olisi kirjoittanu joku muu - toki hänen nimiinsä laitettiin myöhemmin sellaisiakin teoksia, mitä hän ei ollut kirjoittanut.

Esipuheessa Anthony Holden käsittelee Shakespearen elämäkertoja kautta aikain ja perustelee, miksi on syytä tehdä uusi elämäkerta 1990-luvullakin.

Teoksessa on 12 kappaletta, jotka on jaettu Stratford-kotikaupungin vuosista 1564-1569, Shakespearen lapsuuteen, kadonneisiin vuosiin 1579-1587, nousukasvuosista 1592-1594 aina hänen viimeiseen elinvuoteensa 1616.

Kirjan lukeminen olisi ollut vielä helpompaa ja mielenkiintoisempaa, jos olisin lukenut ensin kaikki Shakespearen näytelmät - suurin osa on kuitenkin nimeltä tuttuja ja olen nähnyt pätkiä erilaisista esityksistä baleteista ulkoilmateatteriesityksiin.

William Shakespeare-intohimoni vain lisääntyi luettuani Anthony Holdenin kirjottaman pohtivan ja kyseenalaistavankin elämäkerran - silti jaksan ihmetellä, miten ei voi olla tarkkoja tietoja hänen elämästä ja teoksistaan, miten vieläkin jotkin asiat ovat vain pääteltävissä?

Toinen kirjastosta lainaamani kirja Suurmiehiä - Shakespeare on hyvä teos, kun haluaa perustiedot William Shakespearesta ja hänen näytelmistään. Kirjassa on aikakauteen liittyviä upeita kuvia, jotka elävöittävät yhä tätä suomeksi vuonna 1983 julkaistua teosta (alkuteos on vuodelta 1981).

Jossain vaiheessa aion todellakin jatkaa Shakespearen näytelmien lukemista. Unelmana olisi päästä katsomaan edes Suomessa jokin Shakespearen näytelmä - ulkomaanmatkasta en tässä vaiheessa uskalla edes unelmoida, onneksi myös televisiossa ja YouTubessa on upeita esityksiä.

Anthony Holden: William Shakespeare, Gaudeamus, 2003
Kansi: Jukka Aalto/Armadillo Graphics
Suomentanut: Kaisa Sivenius
(engl, alkuteos William Shakespeare. His Life and Work, 1999)
Mistä hankittu: lainattu Nurmon kirjasto

Maria Rita Cifarelli: Shakespeare (Suurmiehiä), Ruutu, 1983
suomentanut: Kai Katila
(italial. alkuteos I protagonisti della Civiltá, SHAKESPEARE, 1981)
Mistä hankittu: lainattu Nurmon kirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti