keskiviikko 3. elokuuta 2016

Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira

Kesä alkaa olemaan loppupuolella ja minä vasta kesänlukubingokirjojen kanssa alkuvaiheessa....  Hellevi Salmisen Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira-lastenromaani on siis toinen bingo-osuma Kauhavan kirjaston lasten kesälukubingossa.

Hellevi Salminen on ollut minun nuoruuteni yksi suosikkikirjailijoista, mutta 1990-luvun jälkeen olen lukenut vain muutaman hänen kirjoittamistaan teoksista - pitäisikin asettaa itselleni Hellevi Salminen-lukuhaaste, 1 kirja/kuukausi. Voisin vaikka lukea nuo alkuvuosienkin teokset uudelleen.

Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira on tarina Pekosta (pitääkö tuo nimi nykyään taivuttaa Pekkosta, kuten tässä romaanissa?) ja Täplästä. Siitä miten vanhempi koira suhtautuu uuteen koiraan perheessä, miltä koirista mahtaa tuntua muuttaa maalta kaupunkiin ja miten toinen koira kokee koiraystävän menetyksen.

Erika Kallasmaan hauska mustavalkokuvitus tuo mieleen lapsuuden Kössi-Kengurun-animaation televisiossa. Kirjan loppupuolen kuvitus on koskettavaa - joka kerta, kun luen koiran menetykseen liittyvää tekstiä, kyynelehdin ja käyn läpi omien koirieni lähdöt sateenkaaren tuolle puolen....

Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira-lastenromaani käsittelee lempeästi vanhenevan koiran poismenoa - koiran vanhenemista lähestytään kirjan loppupuolella varovasti. Mietin, että miten itse olisin suhtautunut lapsena, jos olisin lukenut tälläisen kirjan, kun saksanpaimenkoiramme alkoi olla iäkäs koira... ehkä tämä kirja on hyvä lapsen lukea aikuisen kanssa, sitten kun koira on kuollut.

Minulle tästä kirjasta jäi enemmän haikea olo, vaikka alkupuolen Pekon ja Täplän tutustumiset, koirapuisto- ja koiranäyttelykäynnit hymyilyttivät - ehkä koirien menetys on vieläkin minulla se mikä on muistoissa pinnalla, vaikka Ritankin poismenosta tulee jo kaksi vuotta... koirattomuus jatkunee ainakin vielä kaksi vuotta, kunnes saan opinnot päätökseen...

Pekon ja Täplän tarinasta ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Lastenkirjahylly
Luettua elämää
Lumiomena

Hellevi Salminen: Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira, Otava, 2012
kuvitus: Erika Kallasmaa
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti