maanantai 8. elokuuta 2016

Kullan kosketus

Colleen McCullough tunnetaan Okalinnut-romaanistaan ja monelle on myös romaaniin perustuva Okalinnut-tv-sarja tuttu. Minä en ole tuota romaania lukenut ja tv-sarjaakin olen tainnut katsoa vain pieniä pätkiä.  Vuosi sitten Kauhavan lukupiirikirjavaihtoehdoksi valitsin Colleen McCulloughin romaanin Kullan kosketus genreen rakkausromaani ja kirjailijan maanosana Australian. Päätimme kuitenkin lukea Tamara McKinleyn Matildan viimeinen valssi. Itse olen halunnut lukea kaikki valitsemani kirjat - kolme romaania/genre&maanosa.  Vielä on jäljellä Catherine Gaskin: Paratiisin perilliset.

Kullan kosketus sijoittuu 1800-luvun viimeisiin vuosikymmeniin, aikaan, jolloin Australia muuttuu kiivaaseen tahtiin ja moni juureton ihminen saa uuden alun. (ote takakanstekstistä)

Romaani kertoo Kinrossin perheen tarinan ja heidän lähellään olevien ihmisten elämästä - rakkautta,  ystävyyttä, traagisuutta, salaisuuksia, katkeruutta, estoja, lojaalisuutta.

Perheen tarinan lomassa kerrotaan Kinrossin kaupungin perustamisesta - kullasta, erilaisista koneista, kaupunkilaisita ja työntekijöistä ja tehtaan/kaupungin omistajista.

Alexander Kinross lähtee Skotlannista ahdasmielisten täyttämältä kotiseudultaan ja päätyy Australiaan maailmalla kierreltyään.  Hänellä on suhde Ruby Costevanin kanssa, joka pitää ensin toisessa kaupungissa ilotaloa, mutta Alexander saa hänet muuttamaan perustamaansa Kinrossin kaupungin hotellinpitäjäksi. Rubysta ei kuitenkaan voi tulla hänelle säädyllistä vaimoa, joten Alexander hankkii Skotlannista 16-vuotiaan serkkunsa Elizabethin vaimokseen.  Nuoren Elizabethin ja keski-ikäisen Alexanderin avioliitto ei ole rakkausliitto. Elizabethistä tulee viileä kartanonrouva, joka kätkee tunteensa sisään. Rubyn ja Elizabethin ystävystyminen hiukan helpottaa Elizabethin elämää. Elizabeth synnyttää kaksi tytärtä: Nellin ja Annan. Raskaudet ja synnytykset ovat hengenvaarallisia Elizabethille - Rubyn olemassaolo antaa Elizabethille mahdollisuuden pidättäytyä aviollisista velvollisuuksista.

Rubylla on poika, Lee, joka on hyvin samanikäinen kuin Elizabeth. Elizabeth ei ensin pidä Leestä ollenkaan, mutta kohtaaminen lammella, saa hänet kätkemään tunteensa vuosiksi.

Tuleeko Alexanderin imperiumin perijäksi Nelli-tytär vai Rubyn poika Lee, jonka koulutuksen Englannissa Alexander kustantaa - se selviää romaanin lukemalla.

Mikä kohtalo on synnytyksessä vammautuneella Anna-tyttärellä ja löytääkö Nelli elämänsä rakkauden, entä miten käy Elizabethin....

Kullan kosketus on historiallinen rakkasromaani, joka kuvasi mielenkiintoisesti tuon ajan Australiaa, naisen asemaa miesten maailmassa - miesvaltaisilla aloilla. Muutoin Alexanderilla ei ollut täysin valtaa päättää perhettä koskevista asioista - Ruby, Elizabeth ja Nelli pystyivät välillä vaikuttamaan Alexanderin päätöksiin, vaikka enimmäkseen hän oli tuohon aikaan kuuluva määräilevä ja kontrolloiva mies.


Kullan kosketus-romaanista ovat blogeissan kirjoittaneet:

Kymmenen puikkoa langalla
Nuharupi


Colleen McCullough: Kullan kosketus, Tammi, 2004
suomentanut Sirkka Aulanko
(engl. alkuteos The Touch, 2003)
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti