torstai 4. elokuuta 2016

Meidän linna

Aila Meriluoto-kesäni on sujunut loistavasti, vielä kaksi romaania luettavana ja syksyllä pääsen Ailan muistelmiin ♥

Meidän linna on Aila Meriluodon toinen nuorten romaani. Jälleen ollaan Ruotsissa, jonne ovat viisi sisarusta: Ninna, Miki, Popsan, Jani ja Soso muuttaneet Suomesta vanhempien traagisen kuoleman jälkeen isoäiti Henrietten luo - he ovat perineet vanhan linnan.

Romaani kertoo Ninnan silmin, mitä on menettää vanhempansa, jättää Suomi ja muuttaa vanhaan linnaan Ruotsiin omaperäisen isoäidin luo.

Sisarukset saavat päähänsä, että linnaa voisi esitellä ulkopuolisille. Monenlaista kommellusta, uurastusta ja löytöjä sattuu matkan varrella. Avuksi tulee Sunnuntai, sisarusten isän professori-ystävä.

Kaukainen sukulainen ei kuitenkaan ole tyytyväinen linnan esittelyyn ja aikoo nostaa oikeudelliset toimenpiteet sisaruksia vastaan - Henriette-isoäiti yllättää lapsenlapsensa totaalisesti.

Pidin linnakuvauksista ja sisarusten välisistä repliikeistä, vaikka osa ruotsin-suomen-englannin-kielen (?) slangisanoista oli vaikea ymmärtää. Tässäkin kirjassa näkyy Aila Meriluodon hersyvä huumori ja rivien välissä kulkeva traagisten asioiden herkkyys.

Romaanin loppu jäi hiukan epäselväksi - mitä Ninnalle tapahtui...


Meidän linnasta ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Kirjasfääri
Tarukirja


Aila Meriluoto: Meidän linna, WSOY, 3p., 1972 (1.p., 1968)
Mistä hankittu: lainattu Alahärmän kirjasto


2 kommenttia:

  1. Olen lukenut muutamia romaneja ja runoteoksia Meriluodolta, mutta en tätä. Olen lukenut pari muistelmaa eri ajoilta. Kiinnostava bloggaus.
    (Pidän yläkuvan violetista väristä ja värien kirkkaudesta ja kontrastista :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Jokke :) Minä innostuin Aila Meriluodosta, kun luimme kirjaston lukupiirissä Panu Rajalan Lasinkirkas, hullunrohkea: Aila Meriluodon elämästä ja runoudesta.

    VastaaPoista