torstai 11. elokuuta 2016

Poissaolo

Risto Kormilainen on Suomussalmen kirkkoherra ja Kajaanin rovastikunnan lääninrovasti. Poissaolo-romaani on ensimmäinen teos, jonka olen lukenut. Kormilainen on julkaissut useita runo-, hartaus- ja meditaatiokirjoja -  taidanpa ensin lukaista  muutkin Herättäjä-Yhdistyksen julkaisemat.

Poissaolo on miehen näkökulmasta kuvattua arkielämää - töissä ja kotona.  Antero ja Anja ovat keski-ikäinen pariskunta, jonka parisuhde kipuilee tunteiden aallokoissa - nuoruuden huuma on vaihtunut arjen tasapaksuisuudeksi, puhumattomuudeksi ja ainaiseksi riitelyksi.

Antero sulkeutuu kotona sinisen kirjan äärelle merkitsemään päivän tapahtumia - toisinaan rohkenee kirjoittaa runojakin. Anja turhautuu kotona yksin ollessaan - lapsettomuus on yhä kipeä asia.

Romaanissa kuvataan Anteron työtä rakennustyömaalla - seurakuntatalon remontissa.  Välillä on dialogia työkavereiden kesken, välillä käydään kirkkoherran luona kahvilla ja hiukan sivutaan uskon asioitakin.

Naapurin Niilon kanssa Antero käy kalastamassa - miehet keskustelevat omista elämän kivuista, ehkä enemmän Niilo uskaltaa purkaa suhdettaan appeensa ja asumista vävynä vaimon kotitilalla samassa talossa apen ja anopin kanssa.

Naisena vaatii hiukan asennoitumista, että pääsee jotenkin miehen ajatuksiin ja mielentiloihin sisälle - tunnistan romaanin miehissä piirteitä läheisistäni ja ystävistäni, ehkä ymmärrän jälleen hiukan enemmän miestenkin ajatusmaailmaa...


Risto Kormilainen: Poissaolo, Herättäjä-Yhdistys, 1988
Kansi: Seppo Välimäki
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti