torstai 22. syyskuuta 2016

Raamatun runous ja viisaus

Kirjan saatteessa Hannu Mäkelä kirjoittaa: "Yhdelle raamatun jokainen sana on pyhä ja totta, toinen sivuuttaa sen täysin, kolmannelle se on antologia, johon jo vuosituhansia sitten on koottu mitä erilaisimpien ihmisten kirjoituksia nähdystä, koetusta, kuullusta, kuvitellusta ja luetusta. Sellaisenakin se on kiehtova kokoelma tarinoita, taruja, opetuksia, myyttejä; niiden viisautta ja runollisuutta. Mistä näkökulmasta raamattua sitten katseleekin, varmaa on vain se, että sen sanoma ja ilmaisu kohtaavat jokaisen ihmisen omalla tavallaan"

Hannu Mäkelä on julkaissut Raamatun runous, raamatun viisaus. Ensimmäinen kirja vuonna 1988 kustantamo Fenlit Oy kautta.  Tätä samaa tekstiä on hän mukaillut tässä uudessakin teoksessa, mutta tähän kirjaan on tullut mukaan myös neljä muuta kirjaa  - voisiko sanoa, että tämä teos on läpikulku koko raamatun kertomuksista, vanhasta testamentista uuteen testamenttiin.

Hannu Mäkelä käyttää tässä teoksessaan raamatun vanhempaa käännöstä vuodelta 1933/1938. Minulle tämä käännös toki on lapsuudesta tuttu, mutta silti olen tykästynyt tähän uuteen käännökseen vuodelta 1992 - olen silloin ollut 21-vuotias ja elämässäni on ollut uskonnollisempi vaihe sitten rippikouluaikojen.  Lähes parikymmentä vuotta ehti kulua ennenkuin olen palannut sanan äärelle muulloinkin kuin joulun aikaan.  Toivon, että uskoni pysyy vahvana elämäni loppuun saakka - epäilyä ja kipuilua matkan varrella tulee olemaan, mutta toivottavasti en silloinkaan hylkää Jumalaa...

Saatteen lopuksi Hannu Mäkelä toteaa: " Kuka tahansa voi tehdä saman matkan ja kokea oman raamattunsa toisin, kuten moni varmasti myös tekee. Hyvä niin. Maailma on onneksemme yhä (vai pitäisikö nykyään sanoa vielä) sellainen. Kauan sitten kirjoitetut tekstit avautuvat edelleen jokaiselle, jolta lukemiseen ja luetun omakohtaiseen tulkitsemiseen löytyy avointa kiinnostusta ja halua."

Odotin jotenkin tältä teokselta enemmän "vapaampaa" raamattuun perustuvaa runollisuutta, mutta toisaalta tämä ei ole runoteos vaan katkelmia raamatun runoudesta ja viisaudesta.  Onhan kirja kirjastoissa luokiteltu luokkaan 22 Raamattu. Raamatutkimus. Kustantaja Paasilinna on kuitenkin kirjan taaksen painattanut kirjastoluokan 84.2 Romaanit.  Epäilenpä vaan, että onko teos esillä kirjakaupoissakaan tuossa luokassa (Kirjavälityksen tietokannan tietoa en pääse näin kotoa katsomaan, mutta voisin sen mielenkiinnosta katsoa töissäni kirjakaupassa).

Kirjan irtokannet ovat kauniit - valkoinen  käsitehdyn näköinen paperi, jossa raamatun alkusanoja käsialalla kirjoitettuna. Kirjaston kirjasta en pääse kurkkamaan onko kirjan varsinaisissa kansissa jotain erikoista.  Kannen on suunnitellut Marjaana Virta. Kiitos Paasilinna kustantamolle, joka painattaa kannen suunnitelijan nimenkin kirja sisälehtitietoihin - kirjaston kirjoissa kun tuo takakansitieto monesti peittyy lainaustarran alle.

Osa Hannu Mäkelän valitsemista raamatun teksteistä ovat tuttuja, perinteisiä joita kuullaan kirkkovuoden aikana jumalanpalveluksissa ja muissa hengellisissä tilaisuuksissa.

En ole vielä lukenut raamattua kannesta kanteen - ehkä tämä teos avautuisi vielä paremmin, jos tuntisin raamatun kertomukset vielä paremmin.

Hannu Mäkelä: Raamatun runous ja viisaus, Paasilinna, 2014
Kannen suunnittelu: Marjaana Virta
Mistä hankittu: lainattu Nurmon kirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti