lauantai 29. lokakuuta 2016

Kohtalon tango

Kolmisen vuotta sitten sain kirjakauppatyöni kautta ennakkokappaleen Arturo Pérez-Reverten Kohtalon tango-romaanista. Kirja kirjalta ennakkokappalepinoni vähenee - ehkä ensi vuonna pääsen siihen pisteeseen, että pinossa on vain vuoden 2017 kirjoja....  Lukutahtiani helpottanee se, että olen ollut välillä poissa kirjakauppatyöstä, joten vuosilta 2014-2015 ei ole monia ennakkokappaleita. Kuluvan vuoden ennakkokappaleita onkin sitten odottamassa nykyisessä työpaikassani ja saattaa sieltä henkilökunnan hyllystä löytyä vanhempiakin teoksia, joita en ole vielä lukenut :)


Arturo Pérez-Reverte oli minulle jälleen uusi kirjailija - niitähän riittää loppuelämäksi, kun esikoiskirjailijoilta ilmestyy joka vuosi mielenkiintoisia teoksia ja moni vanhempi kirjailijakin on vielä tutustumatta :)

Hänen aikaisemmista kirjoistaan on tehty elokuvia. En ole varma olenko nähnyt Yhdeksäs portti-elokuvan ja voi olla Alatriste-elokuvakin on katsomatta.  Ehkä ehdin jossain välissä lukea Pérez-Reverten aikaisempia teoksia.

Kohtalon tango kuljettaa Max Costan tarinaa menneisyydessä ja nykyisyydessä. Menneisyydessä Max Costa oli salonkitanssija ja herrasmiesvaras 1920-luvulla Buenos Airesissa. Hän kohtaa Mecha Inzunza de Troyen, säveltäjän vaimo.  Kohtalokas tango kietoo heidän elämänsä hetkelliseen monivivahteiseen suhteeseen.

Ihastuin tangon tanssijoiden kuvaukseen, argentiinalaisen salonkielämän kiihkeään elämän sykkeeseen, jossa sykähdyksittäin kumpusi petokset, uhka ja väkivalta. Romaani on raastava rakkaustarina petoksen ja väkivallan syövereissä - kuitenkin sitä sävyttää pieni ripaus kauneutta.

Nykyajassa Max sattumalta tapaa monen vuosikymmenen jälkeen Mechan Italiassa. Mecha on saapunut sinne poikansa Jorgen shakkiotteluun.  Menneisyys palaa Maxin elämään, vaikka se ei tavallaan ole ihan kokonaan koskaan poistunut hänen elämästä. Eläähän hän nytkin isäntänsä omaisuuden avulla kaksoiselämää.

Menneisyyden ja nykyisyyden tarinat loppuvat kappaleiden keskenkin ja se koukuttaa lukemaan eteenpäin - haluaa tietää mitä tapahtui menneisyydessä ja miten tarinan käy juuri nyt.

Romaanista jää haikean rakkauden tunne, vaikka raa'at ja jännittävät kohtaukset sai sykkeen nousemaan toisella tapaa.

Arturo Pérez-Reverte: Kohtalon tango, Like, 2013
Kansi: Tommi Tukiainen
Suomentanut Sari Selander
(alk. esp.  El tango de la Guardia Vieja, 2012)
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle


Kohtalon tangosta ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Oksan hyllyltä
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

1 kommentti:

  1. Argentiinalainen tango on oma lukunsa sekä musiikiltaan että visuaalisesti kuin myös Pérez-Reverte kirjailijana:) Salonkitanssija, naistennaurattaja ja herrasmiesvaras Max Costa, Mecha Inunza de Troye, kaunotar, jonka silmiin oli pakko upota sekä hänen puolisonsa, säveltäjä Armando de Troye, mies, joka halusi säveltää täydellisen tangon. Ja näin on klassinen kolmiodraama valmis. Shakinpeluuta unohtamatta. Tyylikkäästi sensuelli glamourikas teos ja oiva valinta kaamoksentorjuntaan!!

    VastaaPoista