tiistai 25. lokakuuta 2016

Vaellus

Vaellus on Herättäjä-Yhdistyksen romaanikirjoituskilpailun voittanut romaani vuodelta 1987. Kirjasammon kautta etsin kesällä Herättäjä-Yhdistyksen julkaisemia romaaneja ja olenkin niitä muutaman ehtinyt lukea tämän Vaellus-romaanin lisäksi.

Jorma Pakkanen on  pappi ja kirjailija. Hän on toiminut mm. matkapappina Herättäjä-Yhdistyksessä vuosina 1962-1964.  Hän on julkaissut muitakin historiallisia romaaneja uskonnollisuudesta - aion nekin myöhemmin lukea.

Vaellus-romaani kertoo Mooseksen ajasta ja erityisesti siitä ajasta, kun Israelin kansa vaelsi erämaassa - oli matkalla Luvattuun maahan. Kertojana on Joosua, joka on Mooseksen kuolemasta johtuvana suruaikana vetäytynyt telttaan. Hän kertaa erämaavaelluksen vaiheita Hoobabin kanssa.

Raamatun teksti Mooseksen kirjoista on tuttu minullekin. Ihailin kirjailijan tuntemusta Raamatusta ja hienoa tulkintaa romaaniksi näistä Israelin kansan tapahtumista - nyt, kun tiedän, että kirjailija on pappi, ymmärrän vielä paremmin hänen taitonsa käsitellä aihetta.

Luin kesällä aikaisemmin Joseph Hellerin Herra tietää, joka kertoo kuningas Daavidin elämästä. Kirjoitustyyli on hiukan erilainen Hellerillä, mutta samat raa'at taistelut eri kansojen välillä kulkevat niin tässä Hellerin Herra tietää-romaanissa kuin Pakkasen Vaellus-romaanissa -  se on ollut sen ajan historiallista tapahtumakuvausta.

Vaellus-romaanissa kuitenkin uskonnollinen ja hengellinen sävy on voimakkaampi ja voisiko sanoa osittain lempeämpikin - pidin enemmän tästä Pakkasen romaanista kuin Hellerin.

Olen 1990-luvun tilannut Valitut Paloilta teoksen nimeltään Kuka kukin on Raamatussa. Tästä kirjasta varmistin vielä, keitä olivat Joosua ja Hoobab.
Joosuasta sanotaan:
"Joosua, Nunin poika oli muinaisille israelilaisille esikuva Herran lain tottelevaisesta noudattamisesta. Siirakin kirjassa Joosuan ylistettiin olleen "Mooseksen seuraaja profeetanvirassa ja "suuri Herran valittujen vapauttamisessa"

Hoobab on ilmeisesti keksitty henkilö, koska sitä en tuosta Kuka kukin on Raamatuss-kirjasta löydä.

Vaellus-romaani syventää Raamatun kertomuksen ymmärtämistä ja antaa tapahtumapaikoille ja henkilöille vielä enemmän elävyyttä.

Jorma Pakkanen: Vaellus, Herättäjä-Yhdistys, 1987
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupungikirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti