keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Kauimpana kuolemasta

Marraskuun alun lukupiirikirjana Kauhavan kirjastossa oli Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta. En ehtinyt lukemaan sitä ajoissa ja samalle illalle sattui myös Pohjanmaan Lausujien kokous.

Minulle jostain syystä Afrikkaan liittyvät realistiset romaanit ovat vaikeita lukea - en saa niiden tunnelmasta kiinni.  Tämänkin tarinan aikana oli välillä ahdistunut, välillä turhautunut. En tiedä miksi en pääse romaaneissa afrikkalaiseen maailmaan kiinni. Onko niiden ihmissuhteet ja elämäntapa jotain sellaista mikä ei minua kiinnosta. Kuitenkin olen lukenut Afrikan luonnosta ja eläimistä kirjoja - haenko vain jotain liian myönteistä tunnelmaa näistä tarinoista.

Paulin ja Estherin tarinat olivat traagisia omalla tavallaan.  Estherin ystävän Bessyn kohtalo oli järkyttävä, mutta silti se ei koskettanut minua  niinkuin olisin kuvitellut.  Paulin ja Johannan parisuhdeongelmat tuntuivat puisevalta.

Ympäristön kuvaukset olivat varmastikin todellista elämää kuvaaviakin, mutta joko en juuri nyt ollut vastaanottainen tälläisen jotenkin "likaisen" kurjuuden kuvaukseen tai sitten en vain osannut tulkita kirjaa siten, että se olisi minulle antanut jotain lukuelämyksenä.

Silti etsin yhä afrikkalaisuudesta kertovia romaanejakin - olivat ne sitten afrikkalaisten tai joidenkin muidenkin kirjoittamia.  Ehkä sydämeni vielä avautuu tälle maanosalle enemmänkin kuin luonnon ja eläinten kautta.

Kauimpana kuolemasta-romaanista ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Amman lukuhetki
Hiirenkorvia ja muita merkintöjä
Järjellä ja tunteella
Kirjanurkkaus
Lumiomena
Mari A:n kirjablogi
Oota, mä luen tän eka
Rakkaudesta kirjoihin
Villasukka kirjahyllyssä

Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta, Avain (pokkari), 2011
Kansi: Jarkko Virtanen
Mistä hankittu: Jalasjärven kirjastosta lukupiirikirjaksi Kauhavan kirjastoon

1 kommentti:

  1. Minä tykkäsin kirjasta todella paljon. Lukemisesta onnjo aikaa ja olin unohtanut kirjan nimen ja kirjailijankin nimen. Tässähän ne ovat😊

    VastaaPoista