lauantai 17. joulukuuta 2016

Häivähdys punaista: Hella Wuolijoki ja hänen sisarensa Salme Pekkala vallankumouksen palveluksessa

Hella Wuolijoki oli nimenä tuttu ja osasin hänet jonkin verran Suomen historiaan sijoittaa. Tiesin hänet myös Niskavuori-teosten kirjoittajaksi.

Erkki Tuomioja on kirjoittanut mielenkiintoisesti Hella Wuolijoen elämästä sekä hänen vanhempiensa ja erityisesti sisarensa Salme Pekkalan elämästä. Sitä en tiennyt. että Hella oli virolainen syntyperältään.  Oman vivahteensa kirjaan antaa se, että Hella Wuolijoki oli hänen isoäitinsä.

Hella Wuolijoen poliittisen vakaumuksen lisäksi kirjassa kuvatttiin hänen yritys- ja kulttuurielämäänsä.  Kirjaa lukiessani tuli miettineeksi  että oliko mikään niin "punavalkoista" puhtaasti...

Hella Wuolijoen Niskavuori-kirjoja en ole lukenut, mutta elokuvia olen jonkin verran katsonut. Wuolijoen kirjoittamat kirjat lisään lukulistalleni ja muita hänestä kirjoitettuja kirjoja saatan myöhemmin lukea.

Salme-sisaren elämä Britanniassa oli aivan uutta tietoa minulle. Tälläistä Britanian historiasta en olekaan aikaisemmin lukenut - toisaalta historian tietämyksessäni on melkoisia aukkoja yhä.

Häivähdys punaista sai Tieto-Finlandian 2006, joten yksi palkituista kirjoista on nyt luettuna.

Erkki Tuomioja: Häivähdys punaista: Hella Wuolijoki ja hänen sisarensa Salme Pekkala vallankumouksen palveluksessa, Tammi, 2006
Päällys: Markko Taina
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Kirjasta ovat blogeissaan kirjoittaneet:

Illuusioita
Turun Tilda1 kommentti:

  1. Hella Wuolijoen kytkennät ovat tuttuja. Salme Pekkala on tuntematon. Jos oikein muistan Tuomiojan isä oli jopa pääministerinä 1950-luvulla jos en väärin muista niin kansanpuolueen edustajana mutta politikko joka tapauksessa.

    VastaaPoista