sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Hengelliset joululehdet

Hengelliset joululehdet ovat olleet osa minun jouluani. Tänä vuonna ostin lähes kaikki saatavilla olevat joululehdet. Ehdin lehdet lukemaan jo neljäntenä adventtisunnuntaina.  Joululehtien kannet  ovat joka joulu ihasteluni kohde ja joulutunnelman luoja. Esittelen muutamin sanoin lukemani hengelliset joululehdet, poimien niistä mieleenpainuvimmat kirjoitukset.

Talvikynttilät 2016
Julkaisija: Herättäjä-Yhdistys
Etukansi: Kaisa Viirimäki

Talvikynttilät-lehden kaunis enkelikuva kynttilöineen luo sellaisen jouluisen tunnelman värisävyineen, joka lämmittää sydäntäni. Lehden tekstit ovat selkeällä fontilla ja kuvat elävoittävät lehden sisältöä. Lehti alkaa jouluevankeliumilla. Viereisellä sivulla on kaunis alttaritaulukuva. En tunnista kuvan kirkkoa, joten jään kaipaamaan kuvan ottajan tietojen lisäksi mistä kirkosta kuva on. 

Mielenkiintoisin ja koskettavin artikkeli oli Järjestys ja rakkaus elämänmuotona (s. 14-17).  Tekstin oli kirjoittanut Johanna Sointula. Minua on aina viehättänyt tarinat ja kertomukset nunnista. Sisar Helvi Pulla kuuluu ranskalaiseen Reuillyn sisaryhteisöön. Kaunis sinivalkoinen asu luo lempeyden sisar Helvin ympärille. 
Sisaryhteisön nettisivua etsiessäni löysin suomenkielisen kirjan Iloon, lepoon ja yhteyteen (Katharos, 2013).

Myös Jorma Matikaisen koskettavat maalauskuvat pyhiinvaeltja-aiheillaan koskettivat. Miellelläni kävisin taidenäyttelyssä katsomassa Matikaisen taideteoksia. 

Joulun Sana 
Kustantaja: Karas-Sana Oy
Kannen maalaus: Ari Laitinen

Kansan Raamattuseuran Joulun Sana-lehdessä on myös kaunis talvinen kuva - nostalginen, joka tuo herkkyyttä kirkkorekineen ja taustalla häämöttävineen kirkkoineen. 

Janne Villan kirjoittama juttu Paula Koivuniemestä "Joulun aavistus hiljentää mielen" (s. 10-11) herkisti mielini, onhan hänen laulama joululaulu Aavistus, yksi rakkaimmista joululauluistani.

AAVISTUS
sanat ja sävel Jukka Kuoppamäki
esittää Paula Koivuniemi

kerro mulle mitä joulu on
mikä sen, viesti ajaton
kerro miksi sitä vietetään
valot sen nyt mä nään
se on aavistus
sitä ei voi selittää
se on aavistus
joka mielet hiljentää
se on aavistus
joka johtaa taivaaseen
joka joulu se saapuu uudelleen

miksi silloin lahjat annetaan
laulut nää kaikki lauletaan
miksi mieli silloin herkistyy
mikä on siihen syy
se on aavistus
sitä ei voi selittää
se on aavistus
joka mielet hiljentää
se on aavistus
joka johtaa taivaaseen
joka joulu se saapuu uudelleen

kerro miksi tunnen myös mä sen
vaikka oon epäuskoinen
miksi myös se mua koskettaa
miksi en rauhaa saa
se on aavistus
sitä ei voi selittää
se on aavistus
joka mielet hiljentää
se on aavistus
joka johtaa taivaaseen
joka joulu se saapuu uudelleen


Ilkka Koiviston Tule joulu kultainen tuo mieleen omat edesmenneet labradorinnoutajamme... Vietämme jo kolmatta joulua ilman koiria, mutta toista joulua meitä ilostuttaa tyttäremme Iris-kissa :) 

Talvikukkia
Julkaisija: Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY
Kustantaja: SLEY-Media Oy
Kannen kuva: Mikko Pöyliö


SLEY:n Talvikukkia sisälsi mielenkiintoisen artikkelin Retoriikka on läsnä kaikessa (s. 5-7) Artikkeli on Jouko Siirilän kirjoittama.  Hän on haastatellut retoriikan kouluttaja, teologi Antti Mustakalliota. 
Etsin Fennicasta hänen kirjoittamansa teokset

Operaatio Joulun Lapsi jakaa evankeliumia ja iloa-artikkeli (s. 16-19) Moldovan ja Romania lapsista pysähdytti. Jospa minullakin olisi ensi vuonna mahdollisuus osallistua tähän keräykseen.

Kultalyhde
Kustantaja: Aikamedia
Kansikuva: shutterstock.com

Tässä lehdessä oli useampi minua koskettava juttu. Merja Larkkosen kirjoittama juttu Nina Åströmista, Heimo Enbuska kirjoitus Elsa Koposesta ja hänen kirjoittamasta jouluruno, josta tehtiin P.J. Hannikaisen säveltämä joululaulu Tuikkikaa, oi jouluntähtöset  ja myöhemmin laulun on säveltänyt myös Armas Maasalo. 

Tässä Juha Tapio esittämänä


Etsin myös Armas Maasalon sävellystä ja löysin sellaisen levyltä Muistojen joulu : tuttuja joululauluja puolen vuosisadan takaa (Ondine, 2007) ja se on lainattavissa mm. Seinäjoen kaupunginkirjastosta. 


Jouluaatto
Suomen vapaakirkon joulujulkaisu
Kustantaja: Päivä Osakeyhtiö
Etukannen pohjakuva: iStockphoto

Marjo Pulkkasen kirjoittama juttu muusikko Johanna Särkkälästä oli kiinnostavin ja etsinkin heti hänen levyttämää musiikkia ja löysin hänen Youtube-kanavansa. 

Koskettavin juttu oli Cai Talviosta sekä Kai Almgrenin ja Ari Korolaisen joulumuistot. 

Tulkoon Joulu 2016
Julkaisija: Suomen Lähetysseura
Ulkoasu: Timo Jokivartio, Ultimo Oy

Pirre Saarion kirjoittama juttu Espoon hiippakunnan piispasta Tapio Luomasta ja hänen tyttärestään Anni Luomasta jäi parhaiten mieleeni. Jussi Arolan kirjottama juttu kuvataitelija Raija Nokkalan järjestämistä Kauneimmista joululauluista hänen Pilvilinna-kodissaan sai minunkin mielimään tuollaisiin joululauluhetkiin. 
Joulusanoma
Julkaisija: Suomen Raamattuopiston Säätiö
Kustantaja: Perussanoma
Etukannen kuva: Maija Karma

En olisi tunnistanut kannen kuvaa Maija Karman tekemäksi. Olen mieltänyt hänen kuvansa hiukan toisenlaisiksi, Ehkä tämä on Karman tuntemattomampaa tyyliä. 

Petri Vähäsarjan juttu kirkkohistorian emeritusprofessori Jouko N. Martikaisesta "Tietäjät näkivät aikakausin käänteen"  (s. 7-11, 21) valottaa uudellatapaa Itämaan tietäjien kertomusta. 

Danielle Miettisien kirjoittama juttu evankelista Anne Pohtamo-Hietasesta oli myös mieluista luettavaa. 

Joulun Aika
Julkaisija: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys
Kustantaja: Kustannus Oy Uusi Tie
Kannen kuva: Philippe Gueisaz

Päivi Häkkisen juttu Tommy Hellstenistä oli mielenkiintoisin. Samoin inarilaisen Tervaniemen perheen tarina kosketti. 


Mistä hankittu joululehdet:
Talvikynttilät Herättäjän Kirjakaupasta ostettu
Joulun Sanan Kansan Raamattuseurasta tilattu
Muut joululehdet tilattu Ilon Polku-verkkokaupasta

Tänään vie nämä lehdet luettavaksi äidilleni. Hän toikin perjantaina minulle perinteisen Ilmajoen Joulun sekä uutena Kurikan joulun ja yhteistilauksena olevat Sana-lehdet. 

Jäin miettimään ortodoksisia joulun ajan lehtiä. Netistä löysin vuoden viimeisen numeron Aamun Koitto-lehdestä ja  Analogi-lehdestä.  Katolinen lehti Fides löytyy myös netistä. 1 kommentti:

  1. Kiitos tästä hienosta postauksesta. Hyvää vuodenvaihdetta ja innoituksia tuleviin postauksiin.

    VastaaPoista