sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Kodin kaipaus

Tämän Aukusti Oravalan kirjan olen lukenut jo alkuvuodesta, mutta unohdin ennen kirjastoon palautusta kirjoittaa siitä kirjablogiin.  Lainasinpa kirjan uudestaan Ylihärmän kirjastosta. :) Ei löytynyt netistä eikä Herättäjä-Yhdistyksen kirjakokoelmasta Kodin kaipaus-teosta kuvallisella kannella, joten kuvana saa olla kirjaston kappale, josta sisäkannesta löytyy värillinen kuva. Onko kaikki kappaleet painettu sitten näin vai onko tuo kansipahvi liimattu kirjan sisälle, sitä en osaa varmaksi sanoa.

Kodin kaipaus sisältää myös uskonnollisia novelleja.  Teos on julkaistu vuonna 1933.  Yritän nyt kirjaa selaamalla virkistää muistiani, mitä kussakin tarinassa kerrottiin.

Mustalais-Lotta

Minusta tuntuu, että tämä novelli on julkaistu myös Tummaa kansaa-valikoimateoksessa.  Muistan hyvin tämän tarinan, missä Lotalta evättiin pyhälle ehtooliselle osallistuminen, kun kirkonkirjoista ei löytynyt merkintää, että hänet olisi kastettu.  Papit yrittivät, josko Lotta kastettaisiin uudestaan, mutta Lotta ei tahtonut - olihan hän jo kerran kasteen saanut.  Arkkipiispan vierailessa kylässä, annettiin Lotalle mahdollisuus tavata hänet ja kertoa asiansa.  Ja mikä onni ja autuus kun arkkipiispa myönsi Lotalle oikeuden ehtoolliselle ja hänet merkittiin seurakunnan kirjoihin kastettuna.

Kreeta

Kreeta on koskettava kertomus pappilan piiasta, joka vanhuuden päivillä kulki kaupaten hengellistä kirjallisuutta. Nyt en muista oliko hän Oravalan vai Malmivaaran palveluksessa Lapualla.

Vanhoista papereista

Oravalan kirjoittaa tässä ystävänsä muistelmista, jotka jäivät kesken, kuten hänen omansakin. Ensin muistelin, että hän kirjoittaisi Mauno Rosendalista tai Wilhelmi Malmivaarasta, mutta onko tämä sitten heistä jompi kumpi vai joku muu?

Kesäinen matka

Oravalan matka kohti Lapuaa ja Nurmoa täällä Etelä-Pohjanmaalla kulkee Ruoveden, Virtain ja Alavuden kautta. Kaunista kuvausta entisajasta herännäisyyden syntysijoilla.

Rovastin kyynel

Sisällisodan tai vapaussodan, kuten Oravala siitä kirjoittaa. Kirkkoon saapuu sodassa kaatuneen pojan äiti.  Äidin polvistuminen alttarille herkistää rovastin mielen.

Kuoleman keskellä

Tarina siitä miten pappi perheineen joutuu talvella veden varaan jään pettäessä - he pelastuvat Jumalaan turvaten, hevosen kylmä vesi vei mennessään....

Kun me muutimme

Papin jäähyväiset tutuille saloille heidän muuttaessa etelään.

Novellitarinoiden välissä on Aukusti Oravalan kauniita runoja, Kirjan lopussa on otsikko Vihdin virsi, jonka jälkeen on viisi laulua: Hiidenveden,Vihdinniemen, Raunioiden, Kirkon ja Matkamiehen.


Aukusti Oravala: Kodin kaipaus, WSOY, 1933
Mistä hankittu: lainattu Ylihärmän kirjasto



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti