sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Paratiisin perilliset

Catherine Gaskinin Paratiisin perilliset on rakkausromaani, jonka luin siksi, että se oli yksi vaihtoehto valitsemistani rakkausromaaneista Kauhavan kirjaston lukupiiriin reilu vuosi sitten.  Tälläinen ulkomainen rakkausromaanigenre ei ole minun lempigenrejäni - Catherine Cooksonit, Barbara Cartlandit, Victoria Holtit, Danielle Steelit, Nora Robertsit eivät ole olleet minun lukulistallani vielä. Parikymppisenä luin toki Harlekiineja, Femina-sarjaa ja jotain muuta kioskiromantiikkaa. Kotimaisten kirjailijoiden rakkausromaaneja toki luin: Enni Mustosta, Anni Polvaa, Tuija Lehtistä, Elsa Anttilaa. Joskus olenkin miettinyt, että lukisin niitä uudelleen ja onhan vielä lukulistalla uusimmat Mustoset ja Lehtiset.  Eihän sitä koskaan tiedä etukäteen milloin romantikko sisälläni kaipaa tätä kirjallisuutta :)

Paratiisin perilliset sijoittuu Englantiin, Skotlantiin ja hiukan Hollywoodiin toisen maailmansodan aikaan ajanjaksolle elokuu 1940 - kesäkuu 1947. Pääosassa Julia, englantilaisen näyttelijän ja venäläissyntyisen pianistin tytär. Julian äiti menehtyy traagisen lentokone-onnettomuuden uhrina. Sotilaslentokoneen lentäjä haluaa tavata perheen ja Julia on ensimmäinen kenet hän kohtaa. Tästä alkaa heidän rakkaustarinansa - he eivät kerro totuutta Julian isälle, joka surun murtamana kasvattaa ruusutarhaa vaimonsa muistoksi.

Julian ja Jamesin rakkaustarina päättyy myös traagisesti. Julia päättää mennä Skotlantiin Jamesin kotiseudulla olevan linnaan, jossa anoppia asuu. Siellä hän synnyttää pojan,  Alasdairin.

Julian näyttelijänura tuo linnaan elokuvantekijöitä sekä miehen nimeltä  Rod McCallum. Julia rakastuu häneen, he lähtevät Hollywoodin, mutta palaavat myöhemmin Sinclairin linnaan Skotlantiin. Menneisyyden haamut ja haavat tulevat esiin, eikä Rodin huumeongelma helpota Julian elämää.

Romaanissa on myös sivujuonina Julian isän ja hänen uuden vaimonsa tarina sekä Julian kahden sisaren rakkaustarinat - Alex-sisaren toimittajamiehen katoaminen ja japanilaisten vangiksi joutuminen tuovat sodan raakuudet tarinaan ja siten tekevät tästä hiukan vakavankin romaanin.

Julian ja Alasdair-pojan kohtalo kirjan loppupuolella tuo oman jännityksensä, vaikka aavistaakin, että tällä romaanilla on kuitenkin melko onnellinen loppu.

Catherine Gaskin: Paratiisin perilliset, Otava, 1989
suom Satu Leveelahti
(engl. alkuteos: The Charmed Circle, 1988)
Kannen piirros: Mikael Paajanen
Mistä hankittu: lainattu Ylihärmän kirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti