maanantai 16. tammikuuta 2017

Niin matka hyvin päättyy

Ville Muilu (1915-1977) oli herännäispappi ja kirjailija.  Niin matka hyvin päättyy on yksi hänen viimeisistä julkaisemistaan romaaneista.

Tarinan kertoja kertoo Maria Otrasen tarinan. Maria syntyi vuonna 1864.  Maria kantoi mukanansa rippilahjaksi saamaansa virsi- ja evankeliumikirjaa. Jos oikein ymmärsin, Ville Muilu kertoo tositarinaa Maria Otrasesta ja hänellä on tämä Marian virsi- ja evankeliumikirja.
Marian uskonelämä ja matka Venäjälle vallankumousaikana. Elämä suomalaisena rajan takana, missä uskonto oli kiellettyä. Piti omaa historian tietämystään tarkistaa, että mistä vallankumouksesta oli tuolloin kyse.  Merkittäviä vallankumouksia on siis ollut useampia – helmikuun ja lokakuun vallankumoukset 1917.

Erikoisen kirjasta teki Marian ystävien Karjalan kieli, jota oli mielenkiintoista lukea, vaikka en ihan jokaista sanaa ymmärtänyt.
Monenlaisissa majoissa ja asumuksissa Maria eleli Venäjällä ja joutui vainotuksi ja vangituksi uskonsa takia. Omien lasten vallankumouksen ihannointi ja uskon hylkääminen surettivat Maria-äitiä.

Monien vuosikymmenien jälkeen Maria vihdoin pääsee takaisin Suomeen ja löytää lapsensakin, jotka jäivät Suomeen.  Yksi lapsista katosi Venäjällä ja toinen menehtyi sairauteen.
Tämäkin romaani on historiallinen romaani ja tässäkin kantaa uskon voima läpi vaikeuksien.

Ville Muilu: Niin matka hyvin päättyy, Herättäjä-Yhdistys, 1973
Kansi: Tapani Aartomaa
Mistä lainattu: Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti