maanantai 23. tammikuuta 2017

Psykoanalyytikon psalmi

Aloitan blogikirjoittamisen usein etsimällä googlesta kirjailijasta tietoa.  Psykoanalyytikon psalmin kirjoittanut Veikko Viima osoittautuu salanimeksi. Kirjasampon sivuilta varmistuu, että kirjailijan oikea nimi on Hannu Purhonen.  Hannu Purhosen elämäkertatietoja löytyy Piikin suku-sivustolta, jossa mainitaan myös hänen kirjoittamansa teokset.

Kirjan kansikuva on mielenkiintoinen.  Sen on suunnittelut Seppo Välimäki.  Muistan vielä lapsuudestani tuon värisen kymmenen markan setelin.  Toinen kuva mielestäni on vanhasta virsikirjasta.  Korttipakan symbolit kirjan nimen vieressä tunnistan, mutta mikä on tuo viides symboli?  Kysymysmerkkirivi katkaisee oikeanpuolisen kuvan.  Miksiköhän kuvat ovat ylösalaisin? Keltainen väri oikeassa alakulmassa, punainen pystysuora viiva ja musta paksumpi vaakaviiva eivät minulle avaudu – tekevät kirjan kannesta hiukan sekavan näköisen.  Vasemmalla ylhäällä on harmahtava alue, jossa on kirjan nimi painettuna. 

Psykoanalyytikon psalmi on Herättäjä-Yhdistyksen julkaisema dekkarimainen romaani vuonna 1987.  Onkohan tämä jäänyt ainoaksi dekkari-genren julkaisuksi Herättäjä-Yhdistykseltä – se selvinnee, kun saa luetuksi kaikki heidän julkaisemansa romaanit.
Kirjan ensilehdellä Veikko Viima, vt. kirkkoherra kertoo löytäneensä edeltäjänsä papereista käsikirjoituksen tästä romaanista.  Veikko Viima päättää julkaista käsikirjoituksen sellaisenaan.  Henkilöiden nimet ja paikkakunta on muutettu, mutta muutoin tarina vaikuttaisi olevan tositarinaan perustuva.

Kirkkoherra tutkimassa mm. poliisiystävänsä kanssa paikkakunnan henkirikosta tuo mieleen heti televisiossa juuri menevät kaksi sarjaa: Isä Brown ja hänen laumansa sekä Grantchester.  Molempia sarjoja tykkään seurata.
Psykoanalyytikon psalmissa limittyvät kirkkoherran pohdiskeleva uskonelämä, muiden kyläläisten elämät sekä henkirikostutkinta.  Tämän dekkarimaisen tarinan ratkaisu pysyy salassa minulta viimeisille sivuille asti – rikokseen syyllistä tulee arvoiteltua useaan otteeseen. 


Hercule Poirotin tapainen loppuselvennys hymyilyttää, mutta se sopii tämän kirjan loppuun – uskonnollisten seurojen päätteeksi. 

Veikko Viima: Psykoanalyytikon psalmi, Herättäjä-Yhdistys, 1987
Kansi: Seppo Välimäki
Mistä hankittu: lainattu Jalasjärven kunnankirjasto

Kirjasta on arvostelu, mutta se paljastaa heti ensiriveillä henkirikoksen tekijän, joten en suosittele lukemaan tätä arvostelua, ennen kirjan lukemista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti