maanantai 30. tammikuuta 2017

Terve ääni: Äänen hoidon ABC

Viime viikon Kirjalla kuntoon -teemaviikkoon sopii hyvin tämä Marketta Sihvon kirja Terve ääni: Äänen hoidon ABC.  Kirjaa elävöittävät Maija Paavilaisen mustavalkoiset kuvat aforistisine teksteineen.

Kirja jakaantuu viiteen osioon ja kuudentena on LAX VOX-rentoutusletkun käyttöohjeet.

IHMISÄÄNI
Millainen on ihmisääni, miten se syntyy, millainen on toimiva ääni. Kappaleesta löytyy myös kaksi reseptiä äänenhuoltoon.

TERVEEN ÄÄNEN ABC
Terveen äänen hoitamiseen kuuluu oikeanlainen asento ja rentoutuminen.  Kirjassa annetaan hyviä, yksinkertaisia ohjeita tasapainon löytämiseen.  Hengitys on olennainen osa ääntämme.  Hengitysharjoitukset ovat tärkeä osa työtä, missä puhetta käytetään – ammattipuhujat, runonlausujat, asiakaspalvelussa työskentelevät jne.

ÄÄNEEN PUHUMINEN
Ääneen puhuminen on puhetyössä tärkein työväline, jos ääni menee huonon kuntoon, se vaikeuttaa elämää olennaisesti.  Puhumisen lisäksi on hyvä osata myös kuunnella.  Puhetyylit erilaisissa puhetilanteissa tulevat tutummiksi harjoituksen myötä.  Haastetta äänelle tuovat myös olosuhteet, kuten tila, huoneilma ja taustamelu.  Apuvälineitä on saatavilla jokaisen tarpeeseen – erilaisista mikrofoneista erilaisiin lukulaitteisiin.

ENTÄ JOS ÄÄNI EI TOIMI?
LAX VOX-rentoutusletkun käyttämistä pitäisi rohjeta käyttää ja samoin vedellä/suolavedellä kurlaamista, kun mulla tahtoo kertyä ikävää limaa kurkunpohjalle ja yritän epätoivoisesti rykimällä päästä tukehtumistunteesta pois ja sekös vaan pahentaa asiaa. En ole vuosiin kokeillut kurlata, kun pelkään hotaisevani henkitorveen vettä…

ÄÄNEN TERVEYDEN YLLÄPITO
”Terve ääni on elimistön hyvän toiminnan tulos. Ihmisen mieli ja keho toimivat aina yhdessä. Siksi tietäminen, osaaminen ja omaan ääneen luottaminen rakentavat itsetuntoa, tuovat iloa ja vapauttavat energiaa varsinaiseen työhön.” (s. 83)

Käytännönläheinen ja kätevä opaskirja äänen hoitamiseen.

Marketta Sihvo: Terve ääni: Äänen hoidon ABC, Kirjapaja, 2006
kuvat Maija Paavilainen
kansi: Jenny Haapimaa
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti