sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Ahjo ja alasin: tarinoita seppä Jaakko Högmanista

Seppä Högmanin tarinan lukeminen kiinnosti Paavo Ruotsalaisen elämäkertojen ja hänestä kirjoitettujen romaanien myötä.

Ahjo ja alasin: tarinoita seppä Jaakko Högmanista kirjoittaja on Esko Jaatinen. Hän kirjoittaa kirjan takakannessa:
… Jyväskylän Herättäjäjuhlien alla v. 1991 syntyi varsin lyhyessä ajassa Seppä-kirjan ensimmäinen versio, Seppä Jumalan armosta. Seppää sivuavien sukuhaarojen aktiivisuus ja harrastus antoi virikettä tarkistaa sukutarinoiden tausta. Niiden pohjalta syntyneitä fiktioita on karsittu ja pyritty tällä kertaa todenperäisempään tarinointiin. ”

En ole lukenut tuota ensimmäistä versiota, mutta mielenkiinnosta aion sen lainata - löytyy Eepos-kirjastoistammekin.

Jaatisen tyyli kirjoittaa elämäkertaa romaaninomaisesti hiukan häiritsee lukemistani ja on välillä vaikea pysyä kertomuksessa kärryillä.  Tarina alkaa helmikuusta 1702 Pudasjärvellä, jota muinoin myös Yliseksi Iiksi on mainittu.  Monia henkilöitä mainitaan ja minulle henkilöt ovat vieraita ja jään miettimään, että keitä he ovat Jaakko Högmanille?  On katsottava myös Suomen historiaa tuolta ajalta. 1700-1721 on ollut Suuri Pohjan sota.

Sivulta 38 alkaa Sällistä sepäksi – Huhtikuu 1765 Iin Karjalankylässä kertomus.  Jaakko on syntynyt 1750. Hän on siis tässä jo 15-vuotias.  Tarinan lomassa on paljon virsiä, rukouksia ja tuon ajan Raamatun kirjoitusta, mikä tekeekin kirjasta mielenkiintoisen luettavan.
Jaakko-pojan kilvoittelu uskon asioiden kanssa ja sepän töiden opettelu tulentakomisen loitsujen kanssa on monivaiheista.  Jaakon perhe-elämästä ja nimenmuutoksesta kerrotaan 1700-luvun loppupuolen tapahtuminen lomassa. Paljon historiallista tietoa, jonka omaksuminen vaatii toisten historiakirjojen lukemista.  Seppä Högman kuolee vuonna 1806.

Tästäkin kirjasta löytyy luonnollisesti Paavo Ruotsalaisen ja seppä Högmanin kohtaaminen.

Löysin netistä Toivo Hyyryläisen luennon Seppä Högmanin perintö, joka on pidetty Oulussa 2011. Tämä teksti selkiytti tässä Ahjo ja alasin-kirjassa olleita epäselvyyksiä.

Esko Jaatinen: Ahjo ja alasin: tarinoita seppä Jaakko Högmanista, Carelinan Retket, 2013
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto1 kommentti:

  1. Mieheni lukee juuri Paavo Ruotsalaisesta kirjoitettua romaania Erämaan profeetta. Itse en ole sitä lukenut ja tästä sinun lukemastasi kirjasta en ole edes kuullut. Harmi jos se on osittain vaikeaselkoinen. Varmaan ne virret, rukoukset ja senaikaiset Raamatun tekstit olivatkin mielenkiintoisia.

    VastaaPoista