sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kristillisen kirjan pyhä 19.2.2017

Instgramia selatessani @vanhavirsi mainitsi, että tänään on Kristillisen kirjan pyhä.  Hän kirjoitti tänä päivänä Luterilaisen lukemaa-kirjablogissaan muista kirjablogeista, jotka lukevat kristillisiä kirjoja ja kirjoittavat niistä blogeissaan. Kiitos, kun laitoit linkin minunkin blogiini. :)

Tänään olen ehtinyt lukemaan vasta kristillisiä lehtiä: Sana, Sanansaattaja, Hengellinen Kuukauslehti, Piplia, Christina, Näkyvä nainen ja Elämä sekä päivän tekstit Päivän Tunnussanasta, Sanan ajasta, Hetkisestä ja Raamatusta.

Aloin muistella milloin olen ensimmäisiä kristillisiä kirjoja lukenut…
Alle kouluikäisenä olin seurakunnan päiväkerhossa, jossa toki luettiin päivän satu/tarina jostakin kuvakirjasta – yksikään kirja ei ole jäänyt mieleen, mutta päiväkerhotädit istumassa tuolilla lukien tarinaa ja näyttäen kuvia kirjasta on mielikuva, josta saan vieläkin kiinni. Kirjastosta ja kirjastoautosta lainaamista kirjoista ei myöskään palaudu mieleen yhtäkään uskonnollista kirjaa…
Kummini antoivan minulle joululahjaksi lastenlehti Vinkin, jolla mielestäni 1970-1980-luvulla oli joku toinen nimi…. Muistan, miten olin jouluna hiukan pettynyt, kun taas tuli sama punainen lahjakortti kummeilta tekstillä ”Olemme tilanneet sinulle vuodeksi lehden” Sitä vaan odotti kaikkea lelua lahjaksi…. Mutta kyllä minä sitä lehteä luin pitkin vuotta ja näin aikuisena olen kiitollinen siitä lahjasta.

Kouluikäisenä sain joskus kummeilta uskonnollisia lasten- ja nuortenromaaneja lahjaksi, joita luin vaihtelevasti. Harmi, etten ole niitä malttanut säilyttää…  Kirjastolainoistakaan ei ole jäänyt mitään mieleen.

Rippikoulun jälkeen tai siinä hiukan alle parikymppisenä kiinnostuin hengellisestä kirjallisuudesta. En muista, mistä kiinnostus heräsi, ehkä Tuomasmessusta omassa kirkossa, ehkä Laila Hietamiehen ortodoksisuutta sivuavista romaaneista.  Lainasin elämäkertoja Nicky Cruzista ja David Wilkersonista, Tapani Sopasen ja Jaakko Sahimaan romaaneja, ortodoksista kirjallisuutta kuten Filokalian Sain myös Elävä uutinen: Uusi testamentti vapaasti kerrottuna 15-vuotissyntymäpäivälahjaksi kummeiltani huhtikuussa 1986.  Kaksi ystävääni antoivat minulle myöhemmin lahjaksi Jörg Zinkin teokset: Näillä kukilla kiitän sinua ja Rakkaus on valoa täynnä. Itse ostin vielä Zinkin Syntymäpäiväsi olkoon juhla. Samoin olen saanut lahjaksi Raija Maulan pikku kirjaset: Lämpöisin terveisin, Ystävyydellä ja Valopilkkuja. Vanhempani olivat ostaneet punakantiset Ikuisia kertomuksia-kirjasarjan, jonka luin noin parikymppisenä.

Lapsien synnyttyä 1995 ja 2000 ostin muutamia jouluaiheisia kuvakirjoja Jeesuksen syntymästä ja niitä heille joulun aikaa lueskelin. Ensimmäisessä kirjakauppatyöpaikassani Ilmajoella vieraili Maija Paavilainen ja luonnollisesti ostin yhden hänen ihastuttavista aforismikirjasistaan, joka oli nimeltään Ystävyyyttä.

Sitten jotain tapahtui elämässäni – unohdin uskonnolliset kirjat ja luin kaikkea muuta ja muutenkin elämässäni hengelliset asiat jäivät taka-alalle. Ehti kulua parisen kymmentä vuotta ennen kuin elämäni ongelmat suruineen ja murheineen alkoivat etsiä takaisin hengellistä yhteyttä… ja monen vaiheen jälkeen olen saanut luettua monenlaista kristillistä kirjaa ja lehteä. Viime vuonna aloitin ensimmäisen lukuhaasteen kristillisten kirjojen parissa, lukien Aukusti Oravalan kirjoittamat teokset. Vielä on yksi lukematta, joka täytyy kaukolainata, kun sitä ei ole lainattavissa tämän alueen Eepos-kirjastoista. Tänä vuonna lukuhaasteita on kaksi – Paavo Ruotsalainen ja Martti Luther. Ja näiden lisäksi tavoitteena on lukea lähes kaikki Herättäjä-Yhdistyksen julkaisema kirjallisuus. Olen aloittanut helpoimmasta päästä eli romaaneista.

Olen lukenut muutaman kirjan seuraavilta kristillisiltä kustantajilta:

Aikamedia
Karas-Sana
Kirjaneliö
Kirjapaja
Lasten Keskus
SLEY-kirjat


Tällä hetkellä keskeneräiset kristilliset kirjat lukupinossani ovat:

Erik H. Erikson: Nuori Luther, Weilin + Göös, 1966
Jakob Knudsen: Vuorimiehen poika: romaani Martti Lutherista, WSOY, 1967
Martti Luther: Valitut teokset I, WSOY, 1958
Alfred Otto Schwede: mutta yksi sinulta puuttuu: elämäkertaromaani Paavo Ruotsalaisesta, Herättäjä-Yhdistys, 1952
Esko Jaatinen: Ahjo ja alasin: Seppä Högmanin tarina, Carelinan Retket, 2013

Näiden kirjojen parissa aion Kristillisen kirjan pyhäni tänään viettää.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Oli kiva lukea vaiheistasi kristillisiin kirjoihin liittyen. Siitä kristillisen kirjan pyhästä muuten luin seurakuntalainen.fi-sivulta. Minullekin tuli lapsena Vinkki, sen nimi oli aluksi mielestäni Lastenlehti? Lopulta itse en saanut tänään paljon luettua, kun ensin olin niin väsynyt ja illalla oli menoa...

    VastaaPoista
  2. Mulle kävi eilen samoin. 😊 Tuhlaajapojan veli-näytelmän jälkeen jaksoin lukea yhtä Luther-kirjaa kunnes uni alkoi painaa silmiä. 😊

    VastaaPoista