lauantai 11. helmikuuta 2017

Vapauttava rakkaus

Francine Rivers on (s. 1947) on yhdysvaltalainen kristillisiä teemoja teoksissaan hyödyntävä romaanikirjailija. Ennen uskoontuloaan hän on julkaissut kevyempiä rakkausromaaneja, joista on suomennettu ns. kioskikirjallisuudessa Tunteiden piiloleikki (Heart in hinding) 1985 Julia, Uusi Onni-sarjassa sekä Pakanallinen lumous (Pagan heart) 1986 samassa romantiikkasarjassa.

Vapauttava rakkaus on hänen ensimmäinen suomeksi käännetty kristillinen romaani.  Romaanin ajankohta on Kalifornian kultakuume vuonna 1850. Päähenkilö on nainen nimeltään Angel, jonka traaginen elämä lapsiprostituoiduksi kerrotaan romaanin alussa.  Angelin elämään saapuu pelastajaksi Michael Hosea – Angelin vastustaa kaikin voimin Michaelin rakkautta, Angelin menneisyys on rikkonut liian paljon. Angelin ja Michaelin tarinan pohjana on Raamatun Hoosean kirja – tarina Hooseasta ja Gomerista.

Angelin luottamus Michaeliin kasvaa pienin sykäyksin – silti Angel pakenee useamman kerran Michaelin luota. Michaelin edesmenneen sisaren mies Paul ei tee Angelin elämästä yhtään helpompaa – hänelle Angel on portto.

Altmanin perheen naiset ja lapset tuovat Angelin elämään ystävyyttä – Miriam hyväksyy Angelin hänen menneisyydestä huolimatta.  Angel silti ajattelee, että Miriam olisi parempi ja täydellisempi vaimo Michaelille. Miriamin rakkauden sydän sykkii kuitenkin aivan toisaalle….
Tämän tarinan tekee tavallisesta historiallisesta rakkausromaanista erilaiseksi romaaniksi se, että Jumalan puhutellessa Michaelia ja myöhemmin Angeliakin, on nämä sanat kirjoitettu lihavoituna tekstinä romaanin tekstiin mukaan.

Monet koettelemukset ja vastoinkäymiset kohtaavat niin Angelia kuin Michaelia. Angelin usko herää pienin askelin, Michaelin uskoa koetellaan hyvin voimakkaasti.  Angelin on löydettävä oma kutstumuksensa ennenkuin hän voi päättää palaako hänen lopullisesti Michaelin luo. Angel löytää Jumalan ja kadonneen itsensä... hän voi vihdoinkin kertoa oikean nimensä....

Pidin Jumalan puhuttelevista sanoista romaanin tekstin lomassa. Ne olivat kuin rukousta, joka on puettu sanoiksi ihmisen ja Jumalan välillä. Muuten tarina tuntui hiukan liian pitkältä ja tuntui ikuisuudelta odottaa, miten tarina päättyy onnellisesti – toisenlaista loppua en edes ajatellut tulevankaan.

Romaanin jälkeen luin Raamatusta Hoosean kirjaa ja Kuka kukin Raamatussa-teoksesta keitä olivat Hoosea ja Gomer.

Romaanissa oli draamaa, rakkautta, jännitystäkin sekä punaisena lankana usko Jumalaan. Saattaisin lukea toisenkin romaanin Francine Riversiltä, mikäli niitä suomennetaan.

Francine Rivers: Vapauttava rakkaus, Perussanoma, 2016
suomentanut Anne Leu
(engl. alkuteos Redeeming Love, 1991)
Mistä hankittu: saatu kustantajalta


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen idea tässä tarinassa. En ole itse sitä lukenut, saapa nähdä tulisiko joskus luettua.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli todella huikea lukukokemus. Hengelliseksi kirjaksi ote kerronnassa oli kaikkea muuta kuin perinteinen.

    VastaaPoista