maanantai 22. toukokuuta 2017

Kadotetun lumo

Janne Oran Kadotetun lumo -romaanin löysin Lapuan kirjaston ja kansalaisopiston Kirjaklubissa, johon klubin vetäjä tuo aina muutamia kirjoja esille, joista valitsemme seuraavan lukupiirikirjan. Alkukeväästä lainasin pari romaania muutenkin näistä esillä olevista, kun halusin tutustua uusiin kirjailijoihin.

Kadotetun lumo kuvasi suomalaisen Kristianin naissuhteita -  nykyistä ja mennyttä. Kumpaankin naissuhteeseen liittyi afrikkalaiset juuret – Andrean isän suku ja Venlan lapsen suku.  Andrea on kadonnut monta vuotta sitten Kristianin elämästä, kunnes hän yhtäkkiä soittaa Kristianille lyhyen puhelun. Kristian lähtee etsimään Andreaa Ruotsista ja käy samalla läpi heidän parisuhdettaan.

Venlan menneisyys nivoutuu Andrean menneisyyden kanssa afrikkalaiseen elämään ja siihen miten heihin suhtaudutaan länsimaissa – Suomessa ja Ruotsissa.

Andrea kokee myös Estonia -turman ja romaanissa kuvataan sitä tuskaa, kipua ja traumaa, mitä sen jälkeen, kun olet yksi pelastuneista. Andrea hakee tukea kulttiyhteisöstä – aika paljon on laitettu erilaisia teemoja yhteen romaaniin.

Andrean etsintä, Kristianin pohdiskelut menneisyydestä ja tulevaisuudesta tekevät tästä romaanista monivivahteisen – tarinan loppukin jättää auki ajatuksia, miksi?

Kadotetun lumon ovat myös lukeneet:

Kulttuuri kukoistaa
Mari A:n kirjablogi
Opus Eka
Reader, why did I marry him?

Janne Ora: Kadotetun lumo, Tammi, 2014
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


1 kommentti: