maanantai 1. toukokuuta 2017

Mistä ei voi puhua: kirja uskosta ja uskonnosta

Pääsiäiseksi lainasin kirjastosta naisten kirjoittamia teoksia uskontoluokista, jotka käsittelivät jollakin tavoin Raamatun naisia tai naisten uskonelämää.

Aloitin lukemisen Anna Kontulan teoksesta Mistä ei voi puhua: kirja uskosta ja uskonnosta.
Minulle Anna Kontula ei ole tuttu ennestään – en oikeastaan seuraa politiikkaa tai poliittisia henkilöitä. Mistä ei voi puhua: kirja uskosta ja uskonnosta oli juuri minun pääsiäiseen sopivaa kirja – epäuskoni ja epätoivoni äärellä. Tykästyin ensilehdiltä tähän siskontyttären ja tädin vuoropuheluun.  Luterilaisena olen ollut Laila Hirvisaaren romaaneista kimmonneen ortodoksisuuden ihailija – joskus harkitsin jopa kirkon vaihtamistakin, mutta nyt olen oppinut ottamaan palasia toisista kirkoista omaan uskon kipuiluuni.

Voi kunpa minäkin olisin tavannut elämässäni tädin, jonka kanssa käydä vuoropuhelua uskosta ja uskonnosta – ehkä sellainen tilaisuus vielä tulee, onhan lähelläni aina ollut hengellisiä naisia, en ole niitä vain halunnut huomata.

Mystiikka kiehtoo, erityisesti kristillinen mystiikka, mutta vierastan hurmoshenkisyyttä. Minulle mystiikka on hiljaisuutta, luonto, äänet, tuoksut, Jumalan läsnäolon tunteminen sanoinkuvaamattomalla tavalla. Jos elämäni olisi toisin juuri nyt, voisin olla kuin tämän tarinan täti, lähtisin maailmalle etsimään jotakin, mitä kaipaan ja uskon elämääni… toivon silti, että löydän etsimääni edes pisaran verran juuri tässä hetkessä, tässä ympäristössä.

Kirjan tarinan sisarentyttären ja tädin välinen suhde on niitä tarinoita, missä toinen lähtee vuosikausiksi, etkä ehkä koskaan saa tietää miksi – olet kuin kadonneen jäljillä.  En osaa ajatella, miltä tuntuisi, jos joku läheinen katoaisi vuosiksi ja palaisi jälleen elämääni… ehkä tuntisin samanlaisia tunteita kuin sisarentytär, ehkä keski-ikäisenä ymmärtäisin tai yrittäisin ymmärtää…

Mistä ei voi puhua: kirja uskosta ja uskonnosta on kirja, jonka voisin lukea yhä uudelleen, taitaa mennä toukokuun kirjaostoksiini, kun näyttää olevan vielä uutenakin ostettavissa. Yhden lukukerran jälkeen en osaa kaikkia ajatuksiani kirjoittaa kirjan sisällöstä – moni asia jäi vielä avoimeksi ja viitekirjallisuus kiehtoo tutustumaan tarkemmin.

Yllätyin, miten moni oli tämän kirjan lukenut ja siitä blogissaan kirjoittanut mielenkiintoisia tulkintoja:

Kaiken voi lukea!
Kirjabrunssi
Luetut, lukemattomat


Anna Kontula: Mistä ei voi puhua: kirja uskosta ja uskonnosta, Into, 2012
Kansi: Elina Salonen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti