sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Tuli ja valo: kertomuksia pyhistä naisista

Tuli ja valo: kertomuksia pyhistä naisista kertoo Magdalan Marian, Maria Egyptiläisen, Elisabet Thüringeniläisestä (Unkarilaisesta), Ksenia Pietarilaisesta, Sarovin Pašasta, Elisabet Feodorovnasta ja Maria Pariisilaisesta. Elina Kahla on kirjoittanut tekstit ja Irina Zatulovskaja on kuvittanut teoksen taideteoksillaan.

Lukijalle -esipuheessa Elina Kahla kirjoittaa
Tämä teos on syntynyt kuvataiteilijan ja kulttuurintutkijan yhteistyönä. Legendat ja kertomukset pyhistä naisista ovat innoittaneet meitä molempia. Ne ovat avanneet meille portteja muinaisuuteen ja ikuisuuteen, herättäneet kysymyksiä. Mikä on pyhyys? Kuka ihminen on meille pyhä?” (s. 5)

Irina Zatulovskajan kuvat pyhistä naisista ovat monivivahteisia taide-elämyksiä – maalauksia, nukkemaista käsityötaidetta.

Magdalan Maria on ainut pyhä nainen, josta olen lukenut aikaisemminkin, Maria Egyptiläisen ja Elisabet Thüringeniläisen tiesin nimeltä, muut pyhät naiset olivat tuntemattomia.
Naisten elämänkohtalot ovat hyvin järkyttävää luettavaa – menetyksiä, kidutusta, vankeutta. Nykynaisena hämmästelen heidän uskonsa voimaa ja luottamusta Jumalaan ja Jeesukseen kaiken kivun ja pahuuden keskellä. Jaksaisinko itse uskoa tuollaisten kärsimysten jälkeen – vai voiko nykyelämän henkiset kärsimykset olla osittain verrattavissa näiden pyhien naisten elämiin? Saammeko heistä vertaistukea ja voivatko he olla meille esikuvina?

Elina Kahla ja Irina Zatulovskaja: Tuli ja valo: kertomuksia pyhistä naisista, Maahenki, 2010
Ulkoasu: Marko Mäkinen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Tuli ja valo: kertomuksia pyhistä naisista on kirjoittanut myös blogissaan Mataleena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti